Våre nye frelsere, vår tids Jesus og Maria, skal vi tro Time: USAs påtroppende president Joe Biden og påtroppende visepresident Kamala Harris er av magasinet Time kåret til årets person. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB

Når Time Magazine kårer Joe Biden og Kamala Harris til årets navn med begrunnelsen at de viser at «empatiens kraft er større enn raseriet som deler oss», akkurat som om de to er vår tids Jomfru Maria og Jesus, må det være lov å spørre hvor de tre vise menn har blitt av.

Den himmelropende, nærmest evangeliske uttalelsen er tilskrevet Times sjefredaktør, Edward Felsenthal.

Alle USAs presidenter siden Franklin D. Roosevelt har blitt kåret til årets person i løpet av perioden sin, men Biden er den første som blir utnevnt før tiltredelsen.

Det er også den første gangen en visepresident eller påtroppende visepresident kåres til årets person.

De tre andre finalistene var helsepersonell som arbeider i frontlinjen mot koronapandemien og USAs fremste smittevernrådgiver, Anthony Fauci, den antirasistiske bevegelsen, samt USAs president Donald Trump.

Times’ kåring går tilbake til 1927. Prisen har gått til statsledere, forretningsfolk, politikere og til og med til «datamaskinen».

I fjor vant den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg. (NTB)

Etter fjorårets kanonisering av den svenske «miljøprofeten» Greta Thunberg som årets navn, var det vel ikke annet å vente fra liberalernes høyborg i USA. At årets prisvinnere skulle ha vist noen som helst empati med noen som helst, er et forsøk på å omskrive dagens amerikanske virkelighet til en ny drøm, en ny myte og et nytt juleevangelium.

Tvi vøre!

Covid-19

Norges fremste språklige autoritet, Språkrådet, har på sin side vist større realitetssans enn mytemakerne på andre siden av Atlanteren. De besluttet at kinaviruset vi har lært å kjenne som «korona» er årets nyord.

– Ingenting har preget nyhetsbildet i år mer enn koronapandemien. Da vi så gjennom det store kildematerialet, var korona og spesielt koronaen i bestemt form noe av det som preget tekstene aller mest, sier direktør Åse Wetås i Språkrådet til NRK.

De andre ordene på listen er: «holde meteren», «statsforvalter», «lyshare», «nødlandslaget», «flate ut kurven», «melaninrik», «sprite», «kronerulling» og «kohort».

Da er det med andre ord bare å holde meteren til statsforvaltere, lysharer, melaninrike og andre på våre mange nødlandslag, slik at vi kan flate ut kurven, sprite opp vår egen kohort og håpe på kronerulling fra våre lesere til jul!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.