Minister for forskning- og høyere utdanning, Ola Borten Moe (Sp), svinger øksa over NTNUs planer om nybygg på Gløshaugen i Trondheim. Prosjektet er kostnadsberegnet til 11,8 milliarder kroner, men Borten Moe er redd for at kostnadene for byggebransjen vil kunne øke  dramatisk i forbindelse med Ukraina-krisene, at han vil kutte milliarder.

Det var i et intervju med Dagens Næringsliv søndag at Borten Moe varslet alvorlige nedskjæringer.

– Er det snakk om flere milliarder?

– Ja ja, vi snakker mange milliarder.

Alternativet til budsjettkutt er klokkeklart, ifølge Borten Moe:

– Klarer vi ikke det, så vil ikke det bety noe annet enn at en rekke prosjekter ikke vil la seg gjennomføre. Dette er en generell problemstilling, der ting har gått over stokk og stein. (DN)

Borten Moe sier i intervjuet at Solberg-regjeringen lot et system for prosjektering, gjennomføring og bygging av store byggeprosjekter i utdanningssektoren fortsette, selv om det ikke virket.

– Løsningene tidligere har vært å hive penger på byggene til de er ferdige. Og det blir de jo. Men det kan vi ikke holde på med lenger. Den tiden er over, konstaterer han. (DN)

– Det er åpenbart at dette vil drive priser og inflasjonen i været, men det er heller ikke usannsynlig at konsekvensene kan bli langt mer dramatiske enn som så; mye kan rett og slett stoppe opp i vår største fastlandsnæring, skriver Borten Moe på Facebook, gjengitt av Adresseavisen. (NTB)

– Oppsiktsvekkende

Borten Moes utsagn møter, ikke uventet, motbør hos universitetsledelsen:

Det reagerer NTNU-rektor Anne Borg på. Ifølge Borg er samfunnsnytten ved prosjektet vurdert fem ganger, og har allerede vært gjennom flere nedskaleringer. Nå frykter hun for hele prosjektet.

– Ved siste nedskalering mente NTNUs styre at det fortsatt var forsvarlig å gjennomføre prosjektet innenfor totalrammen. En ytterligere nedskalering må diskuteres med NTNUs styre. Jeg er bekymret for om vi klarer å nå målene med campussamling med ytterligere kutt i rammene, sier hun til Dagens Næringsliv.

Borten Moes forgjenger i ministerposten, Henrik Asheim (H) mener Borten Moes uttalelser er oppsiktsvekkende:

– Jeg er urolig for signalene fra Støre-regjeringen om at kunnskapssektoren fremover skal være en salderingspost, snarere enn et satsingsområde. Det er helt åpenbart at vi må unngå store kostnadssprekker, men å begynne å rive milliarder ut av viktige prosjekter er oppsiktsvekkende, og ikke minst så skaper det stor usikkerhet for NTNU, sier han.

Les også:

NBMUs bærekraftmål biter ikke på Borten Moe

Kjøp Kents bok her!

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.