– Hele faste stillinger skal være det normale i Norge, sier statsminister Jonas Gahr Støre til TV2. Sammen med Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen varsler han nå strengere tiltak mot innleid arbeidskraft.

– I noen deler av arbeidslivet har bruken av innleid arbeidskraft fått bre om seg, det er det arbeidsfolk som nå betaler prisen for. Det blir det nå slutt på, sier Jonas Gahr Støre til TV 2.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik hilser innstramningene velkommen.

– Dette har vi etterlyst i mange år, også overfor den forrige regjeringen. Unødig innleie svekker seriøsiteten i arbeidslivet og de ansattes rettigheter, sier hun. (TV2)

Regjeringen ønsker nå å innføre en såkalt «Norgesmodell» med nasjonale krav, ikke bare for ansettelser, men for arbeidslivet generelt, i det de kaller et ‘seriøst arbeidsliv’.

I en kronikk i Adresseavisen 1. april (også på Regjeringens sider), skriver Mjøs Persen sammen med ministerkollegene Tonje Brenna (Kunnskapsminister) og Jan Christian Vestre (Næringsminister) at Trondheims-modellen skal danne rettesnor for det videre arbeidet med reformene:

Derfor ønsker regjeringen å etablere en Norgesmodell for offentlige anskaffelser. Arbeidet ledes av våre tre departementer. Den skal utarbeides i tett samarbeid med partene i arbeidslivet, i næringslivet og offentlige innkjøpere rundt om i hele landet, og vi ønsker alle innspill velkommen. Norgesmodellen vil innebære nasjonale krav til leverandørene av alle offentlige anskaffelser, som skal forebygge sosial dumping og arbeidslivskriminalitet, og støtte opp under et seriøst arbeidsliv.

Erna Solbergs regjering var en sinke i arbeidet for et seriøst og organisert arbeidsliv. De viste liten vilje til å bruke det offentliges innkjøpsmakt til å styrke arbeidslivet. 

Nå loves det fortgang i dette arbeidet:

– Målet er at Stortinget skal få et nytt regelverk til behandling før sommeren, slik at tiltakene kan vedtas i løpet av høsten, sier Mjøs Persen til TV2.

Strammer inn mot innleid arbeidskraft (TV2)

Vi ser til Trondheim for utforming av ny Norgesmodell for et seriøst arbeidsliv (Regjeringen)

Red.anm: Vi er kjent med at det særlig i deler av næringslivet er utbredt skepsis til mange av forslagene i den såkalte «Norgesmodellen», og redaksjonen ønsker tips i saken.

Les også:

Total fiasko: Trondheims sykkelhotell kostet 7 millioner. I fjor tjente det 830 kroner

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.