Stillbilde: ZDF / YouTube.

World Economic Forums (WEF) årlige møte går denne uken av stabelen i Davos, og som sedvanlig samles tusenvis av personer fra politikk, næringsliv og øvrig samfunnselite i den sveitsiske alpebyen under et stort medieoppbud.

Bakteppet for Davos-møtet i år er en rekke livstruende kriser som skjer samtidig, sa WEFs grunnlegger Klaus Schwab søndag i et intervju hos den tyske allmennkringkasteren ZDF. Schwab nevnte spesielt Ukraina-krigen, verdensøkonomien, en potensiell hungersnød og «klimakrisen».

Mottoet for World Economic Forum 2022 er «History at a turning point» («Historien ved et veiskille»), og i intervjuet fremhever Schwab hvorfor WEFs rolle etter hans oppfatning er så viktig som et global samarbeidsforum akkurat nå.

Ifølge Schwab blir verden mer og mer fragmentert. En «plattform mellom politikken og næringslivet som er uformell, men samtidig nyter alle de tilstedeværendes tillit og griper direkte fatt i de akutte problemene», er derfor av desto større betydning.

Verden er blitt mer egoistisk og nasjonalistisk, men alle har felles interesser når det gjelder miljøet og å forberede seg på den neste pandemien, mener Schwab. Til ZDF sier WEF-grunnleggeren at verden befinner seg i en «systemkrise» der både næringslivet, politikken og sivilsamfunnet må bidra til å «reparere systemet».

Det er galt å arbeide seg gjennom «en krise etter den andre», mener Schwab. «Vi må handle simultant.» Det er svært vanskelig og en stor utfordring. «Men hvis vi ikke gjør det, hvis vi for eksempel venter med å løse alle miljøproblemene, vil vi betale en enda høyere pris på en løsning senere.»

Dette utfordrer oss alle sammen, sier Schwab, som tar til orde for en «holistisk» tilnærming og oppforder enhver til å legge om livsstilen. Vi har alle et ansvar, ikke minst i klimasaken, mener han.

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.