Auf wiedersehen, på gjensyn! Børge Brende og Monica Mæland har nettopp hatt audiens hos president på livstid, Xi Jinping. 10. april 2017. Foto: Heiko Junge/Scanpix

I skyggen av korona-situasjonen samles den internasjonale eliten i politikk og næringsliv i Davos virtuelt.

Norske medier har nå nær 100 prosent fokus på korona-situasjonen i Norge. I skyggen av denne situasjonen «samles» den internasjonale eliten innenfor politikk og næringsliv i Davos – virtuelt. Det fysiske møtet er utsatt til mai 2021. 

World Economic Forum (WEF) skriver på sin hjemmeside; » The time to rebuild trust and to make crucial choices is fast approaching as the need to reset priorities and the urgency to reform systems grow stronger around the world

NRK er jo vanligvis svært opptatt av å vise fram Davos-eliten når de entrer fjellbyen. Dette møtet er jo virtuelt, men det er ikke vanskelig å finne fram til foredrag og debatter lagt ut på Youtube i forbindelse med åpningsdagen, med blant annet åpningsforedrag av Kinas president Xi Jinping, og intervju med lederen av WEF, Norges tidligere utenriksminister Børge Brende. Disse seansene ble i hvert fall forbigått i stillhet av NRKs Dagsrevyen i går. 

Det er kanskje ikke så underlig, ettersom intervjuet med Brende bekrefter mye av det som har vært skrevet om «the Great resett». Lederen av WEF hyller Kina og sier i intervjuet at han er «honoured» over at Kinas president Xi Jinping åpner «møtet» i Davos. «Alle er spent på hvordan Kina vil ta lederskapet også i en post-covid-verden», sier Brende. Hele intervjuet kan ses her.

Kina som har gått i en kraftig totalitær retning de senere årene, med  interneringsleire for muslimske minoriteter som kan minne om konsentrasjonsleire, som slår beinhardt ned på og fengsler varslere, politiske motstandere, journalister – og leger, ikke minst i forhold til den pågående korona-situasjonen. I starten av epidemien nektet Kina for at viruset smitter mellom mennesker og hemmeligholdt informasjon, noe som førte til kraftig spredning ut av landet. De som forsøkte å varsle, ble slått hardt ned på. Kina har som ett av få land hatt økonomisk vekst i 2020, mens europeiske land blør økonomisk. 

Norge har lagt seg langflat og kritiserer sjelden Kinas totalitære regime. Børge Brende er som kjent tidligere utenriksminister fra Høyre, partiet som nå styrer Norge (i samarbeid med to mikropartier). 

Selv om historiske sammenligninger bør gjøres med forsiktighet, så går tankene dessverre til 1930-tallet der nazistenes makt vokste i Tyskland. Europeiske politikere (og medier) lukket øynene – og norske medier, som Aftenposten, endog støttet opp om Hitlers antisemittisme. 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂