Ingen ringere enn tidligere utenriksminister Børge Brende er vert for World Economic Forums toppmøte i den saudi-arabiske hovedstaden Riyadh. Der møtes Espen Barth Eide, Abbas, Egypts utenriksminister og flere andre nøkkelspillere.

– Vi har nå nøkkelspillerne her i Riyadh og håper samtalene vil lede til en prosess som kan føre til forsoning og fred, sier WEFs president, tidligere utenriksminister Børge Brende.

Det er store ord. Først må det bli gisselløslatelse og våpenhvile. Der spiller Egypt en viktig rolle.

Egypts utenriksminister Sameh Shoukry vil ifølge Brende orientere om samtalene egyptiske forhandlere hadde i Israel fredag, i et forsøk på å få i stand en avtale om fangeutveksling og våpenhvile mellom Israel og Hamas.

Israel har overlevert et forslag til Hamas som sier de skal studere det. Men Hamas har ikke oppgitt håpet om å snappe seier ut av nederlagets munn. Jo mer det internasjonale samfunn presser Israel, jo lenger holder Hamas ut.

Norsk UD sier tostatsløsning står på dagsorden i Riyadh og Norge er blant landene som presser på for en uavhengig palestinsk stat.

Men palestinerne holder fast ved right to return, at palestinske flyktninger fra 1948 og deres etterkommere skal kunne vende tilbake til Israel. Det er helt utenkelig for Israel, men palestinerne gir seg ikke.

Denne uken ga Hamas’ talsmann Khalil al-Hayya et intervju til AP der han tilbød Israel en fem år lang våpenhvile og avvæpning hvis palestinerne får sin egen stat. Norske medier fremstiller det som en stor innrømmelse.

Khalil al-Hayya sa i et annet intervju til et arabisk nettsted at målet ligger fast: Israel skal vekk.

 

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.