Fra oljeplattformen «Norne». Foto: Kjell Herskedal / NTB

Endring i aktivitet og stor aldersavgang gjør at olje- og gassnæringen har behov for mange tusen nyansatte fram mot 2026. Ryktene om bransjens snarlige død er med andre ord overdrevne.

Rapporten er utarbeidet på oppdrag for Norsk olje og gass, en interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for oljeselskaper og leverandørbedrifter knyttet til oljevirksomheten på norsk kontinentalsokkel.

Til tross for politisk debatt rundt olje- og gassindustrien mener organisasjonen at det er gode muligheter for å få seg jobb for unge som tar relevant utdanning.

Virksomhet knyttet til norsk sokkel vil derfor fortsatt være en viktig arbeidsplass i Norge, ikke minst for dem som er på vei ut i yrkeslivet.

Det er godt nytt for unge som måtte ønske seg noe mer håndfast å bygge sin yrkeskarriere på enn eksempelvis de mye omtalte, men diffuse «grønne» jobbene så mange politikere gjerne snakker om. Dette er i stor grad rene fantasier.

Alle kan heller ikke livnære seg som politiske rådgivere, som såkalte influencere eller som ekspeditører i trendy kaffebarer.

Dette kan innebære en ny vind i seilene for tradisjonelle tekniske og håndverksbaserte yrkesfag. Det vil fortsatt finnes «ordentlige» jobber der ute.

–  Særlig mekaniske fag og elektrofag vil få økt betydning etter hvert som elektrifiseringen av norsk sokkel og utbygging av havvind tiltar, sier spesialrådgiver for kompetanse i Norsk olje og gass, Målfrid Rønnevik.

Ifølge Rønnevik vil mulighetene for de unge øke de neste årene, ettersom aldersavgangen øker.

– Flere slutter for å bli pensjonister, og aktiviteten på norsk sokkel er anslått å ligge stabilt høyt i flere år fremover. Det gjør at vi som næring trenger nyansatte tilsvarende et fullsatt Brann Stadion fram mot 2026, sier hun.

Brann Stadion kan ta imot 17.686 tilskuere, selv om det er en stund siden det var så mange der.

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.