Samarbeidet om Den internasjonale romstasjonen (ISS) henger i en tynn tråd, sier lederen for den russiske romorganisasjonen Roskosmos.

Dmitrij Rogozin viser til at Russlands samarbeidspartnere i verdensrommet – USA, EU og Canada – ikke har etterkommet et krav fra russisk side om å oppheve sanksjonene mot russiske selskap.

Roskosmos skal nå utrede mulighetene for videre samarbeid, før den endelige beslutningen tas i Kreml, sier Rogozin.

Vestlige sanksjoner, noen av dem innført lenge før Russland invaderte Ukraina, rammer det russiske romfartsprogrammet og Sojuz-fartøyet som bringer astronauter og kosmonauter til ISS, sier han.

Romstasjonen kan ikke driftes uten bistand fra Russland, påpeker Rogozin og viser til at det bare er det russiske fartøyet som er i stand til å levere drivstoff til romstasjonen og som er sterkt nok til å kunne flytte på den.

Uten russisk bistand kan romstasjonen komme til å styrte mot jorda, og den kommer neppe til å falle ned i Russland, advarer han.

Vestlige land har ifølge Rogozin understreket at de ønsker å videreføre samarbeidet i verdensrommet, men ifølge ham kan dette bare skje dersom sanksjonene oppheves.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.