OSLO TINGRETT, februar 2021: På store skjermer ser retten «Beate» forklare seg om ting en 15-åring skulle fått slippe. Hun sliter. Det er vondt.

Det var også vondt å høre på, vondt å se på, da saken gikk for Oslo tingrett i februar og mars i fjor. Jeg skrev da referat fra mange timer med tilrettelagte avhør, et referat rettens administrator Siv K. Kvåli truet Document til å avpublisere, fjerne. Hun truet undertegnede med rettergangsbot og stevning for byfogden med krav om midlertidig forføyning.

Kvåli hadde neppe retten på sin side. Om man ikke mener at en rettslig kjennelse kan ha tilbakevirkende kraft.

Vi bøyde oss dengang. Nå er imidlertid de samme avhørene av «Beate» (ikke hennes virkelige navn) avspilt igjen. For åpen rett, uten referatforbud. Så nå kan vi referere fritt.

Det som følger, er i store trekk identisk med innholdet i artikkelen tingrettsdommer Kvåli presset oss til å fjerne 8. februar i fjor. Også tittelen er den samme: Voldtatte «Beate» (15) sin historie. Hva Oslo tingrett ville forby oss å fortelle deg.

BORGARTING LAGMANNSRETT, januar 2022: Seks unge menn med innvanderbakgrunn sitter på tiltalebenken i Borgarting, samtlige født i 2003. Alle er nå 18, de var rundt 16 da voldtektene skal ha skjedd. Samtlige nekter straffskyld for overgrep og gruppevoldtekter.

Beate, som egentlig heter noe annet, var ikke til stede i tingretten og er heller ikke til stede nå. Siden hun var et barn da gruppevoldtektene skal ha skjedd, slipper hun. Hun er fremdeles et barn i lovens forstand, nå 17 år. Som i tingretten er Document eneste medium som følger saken.

Igjen ruller timesvis med avhør av Beate over skjermene, denne gang i rettssal M11 i Borgarting lagmannsrett. Syv avhør, nesten tre hele rettsdager går med til å spille dem av.

Første avhør foregår dagen etter den siste av voldtektene som beskrives i tiltalen. Det er såkalt tilrettelagt avhør, foretatt på barnehuset i Oslo av en politikvinne i sivil.

Tretthet. Kvalme.

Det tas hyppige pauser. Beate er trett, hun har sovet lite. Hun gjesper. Det tas pause. Hun blir kvalm. Det tas pause igjen. De fortsetter. Selv om det er tydelig at det koster henne mye, har Beate en engels tålmodighet.

Politikvinnen er også tålmodig, metodisk. Hun forklarer flere ganger hvorfor hun spør, hvorfor det er viktig at Beate svarer, hvorfor det er viktig at hun bruker sine egne ord.

15-åringen må repetere det hun har opplevd mange ganger. Politikvinnen terper på viktige detaljer. Mange av spørsmålene er nærgående. Hvor var fingrene? Utenpå? Inni? Beveget de seg? Fikk de utløsning inni munnen din?

Det går greit å si «puppene», men underlivet vil den sjenerte 15-åringen helst bare omtale som «nedre del» eller «der nede», og indikerer hva hun mener ved å peke.

I innledningen til første avhør blir Beate bedt om å fortelle om seg selv. Noe av det første hun sier, er at hun er «veldig sjenert». Senere i avhørene sier hun at hun har dårlig hukommelse.

Vanlig norsk jente

Hun ramser opp vennene sine, åtte–ti navn. Så godt som samtlige er typisk norske eller vestlige. Hun fremstår selv som en vanlig norsk jente.

Hun sier hun ikke kjente noen av de tiltalte godt, om tiltalt nummer 5 sier hun at hun hadde truffet ham gjennom venner av venner. De øvrige visste hun hvem var, hun kjente ansiktene, navnene.

Avhører spør om tiltalt nummer 2 pratet norsk. Beate bekrefter, beskriver ham som «sjokoladebrun-ish, brune øyne».

Tiltalt nummer 3 har hun møtt én gang tidligere. Han beskrives slik: «Mørkt hår, brun i huden, brune øyne».

Tilbød penger for sex

En gang i løpet av sommeren 2019, før tidspunktene for de alvorligste tiltalepunktene, skal tiltalt nummer 1, 2 og 4 ha tilbudt Beate penger for sex:

Da hun avslo, løftet én av guttene henne opp, og en annen dro tightsen hennes ned på knærne.

De tre alvorligste punktene omfatter voldtekt gjennom bruk av «vold eller truende adferd»:

Onsdag 21. august 2019 mellom kl. 20.30 og 21.30 ved Furuset Idrettshall på Trygve Lies plass 1 i Oslo, tok [tiltalt nr 3] og flere for politiet ukjente personer tak i [Beate] og dro og/eller dyttet henne ned i en utendørs trappegang. [tiltalt nr 3] og en for politiet ukjent person befølte [Beate] på brystene og i underlivet og førte etter tur én eller flere fingre inn i skjeden hennes, til tross for at hun gjorde motstand.

Voldtekten er grov fordi den er begått av flere i fellesskap, som det heter i tiltalen. Det som gjerne kalles gruppevoldtekt.

Taus om overgrepet

Beate fortalte ingen om overgrepet.

– Jeg ville bare glemme det, ville bare at problemene skulle forsvinne.

Også neste punkt omhandler gruppevoldtekt, og gjelder tiltalte nummer 1, 2, 4, 5 og 6:

Søndag 22. september 2019 rett etter kl. 19 tok [tiltalt nr 6] og [tiltalt nr 5] med seg [Beate], født [dato], inn i et skogsområde bak [adresse]. Der møtte de de øvrige tiltalte. En av de tiltalte tok tak rundt [Beates] hals bakfra, og dro henne med inn i en bod, mens en eller flere av de øvrige dyttet henne. [tiltalt nr 1] rev i stykker tightsen hennes. Deretter gikk [tiltalt nr 4], [tiltalt nr 5], [tiltalt nr 1] og [tiltalt nr 2] inn i boden, og alle førte etter tur sin penis inn i [Beates] munn, mens to av dem førte én eller flere fingre inn i skjeden hennes. [Beate] forsøkte gjentatte ganger å nekte, men ble holdt i håret, slått i hodet og/eller truet med at de skulle drepe henne hvis hun ikke fortsatte.

– Var redd de skulle slå meg

Beate var på vei hjem og tok en snarvei gjennom skogholtet da noen ropte navnet hennes. Hun fikk øye på fire gutter.

– Det er trær der, men det er ikke en skog. Plutselig dukker det opp flere gutter, kanskje åtte totalt, anslår Beate.

– Det er en bod der, de tok kvelertak på meg og dro meg nærmere skuret. De passet på at ingen så det.

Tightsen ble revet i stykker, hun ble befølt på brystene og i skrittet. Alle deltok: – Det var alle sammen.

Hun unngår først å beskrive hva guttene fikk henne til gjøre:

– Hvis jeg ikke gjorde det, ville de slå meg og dra meg i håret.

Beate vegrer seg for å beskrive selve overgrepshandlingene.

– Han holdt meg i håret, sier Beate, og nevner navnet til tiltalt nummer 3.

Hun sier de slo henne i bakhodet:

– Jeg fikk ikke merke, men det gjorde ganske vondt.

Avhører spør om en av de tiltalte: – Hvorfor sugde du ham?

– Fordi jeg var redd de skulle slå meg.

– Hvorfor?

– Fordi jeg sluttet å suge og prøvde å reise meg opp.

– Hva skjedde da?

– De dro hardere i håret.

– De byttet på, det er vaskelig å forklare. Du måtte ha vært der for å skjønne det.

– Det forstår jeg.

– Jeg prøver å få den vekk. Det stopper egentlig aldri. De bruker styrken sin, og makten. Det er vanskelig å forklare, jeg vet ikke …

– Jeg ser det er vanskelig for deg å snakke om dette, men du gjør en utrolig god jobb.

De tar pause. Etter pausen spør avhører:

– Hvordan går det med kvalmen?

– Bedre.

– Hjalp det å gå en tur?

– Ja.

Etter at overgrepene var over, forsvant alle guttene, unntatt to. Beate forteller at de tok mobilen hennes.

– Jeg kom meg ut, men var uten bukse, så jeg gikk inn igjen.

Turde ikke gå hjem

På dette tidspunktet skal tiltalt nr. 4 ha tatt kvelertak på Beate. Han er tiltalt for dette, samt for å ha truet med å drepe henne hvis hun ikke oppgav koden til mobiltelefonen sin.

– Han sa: Hvis jeg ikke får koden, skal jeg drepe deg. Da de hadde gått, kunne jeg ikke ringe noen.

Beate ville ikke gå hjem.

– Jeg ville vente til det ble mørkt. Jeg hadde bare truse på.

– Jeg tenkte å sove der til klokken to. Men det ble kaldt, så jeg gikk hjem etter en times tid.

– De tok på meg overalt

Tredje tiltalepunkt gjelder tiltalt nr. 1, 2 og 4.

Ved en anledning etter 21. august 2019 og forholdene som beskrevet i post VI, i et skogsområde bak [adresse] i Oslo ble [Beate] oppsøkt av seks gutter på vei hjem. [tiltalt nr 1] sa til [Beate] at «hvis du ikke suger meg, så skal alle gå på deg» eller lignende. Da hun nektet, tok én av dem tak i henne. Han holdt henne fast, mens en annen dro ned tightsen hennes, og alle guttene befølte henne på brystene og i underlivet på bar hud. En av dem førte en finger inn i skjeden hennes.

Avhører: – En stod bak deg og holdt fast?

Beate: – Ja. Han tok på puppene og nedre del. Det var ikke bare han som gjorde det. Mange andre var også med på det. De tok på meg overalt.

Hun sier at hun prøvde å sparke han som holdt henne.

***

Rettssaken fortsetter til 19. februar.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.