Lucas Pinheiro Braathen (21) er en norsk alpinist oppvokst i Hokksund som kjører for Bærums Skiklub. Han har norsk far og brasiliansk mor. I dag sjokkerte han verden og vant en utrolig seier i slalåmrennet i Wengen.

Han lå på 29. plass etter en middelmådig 1. omgang i verdenscupen i slalåm i Wengen i Sveits. Nest sist av de 30 som får kjøre finaleomgangen.

Henrik Kristoffersen ledet etter første omgang, Sebastian Foss Solevåg fulgte på tredjeplass. Braathen gjorde flere feil i sin første omgang, men knep seg med til runde to på 29. plass.

En fantastisk andreomgang skapte spenning. Én etter én kom utøverne i mål, men ingen klarte å slå Braathen. Helt til slutt sto en nordmann igjen på toppen.

Gutten fra Rælingen, Henrik Kristoffersen, ledet med et par sekunder midt i løypa. Han tapte litt tid mot slutten, og ved siste måling lå han vel 1,24 sekunder foran.

Det var bare å komme seg til mål, så ville seieren være sikret. Men fire porter før mål dummer han seg ut, gjør en feil og kjører ut. Hele løpet spoleres to sekunder før målstreken.

Braathen trodde nesten ikke sine egne øyne. Han har vunnet et renn i verdenscupen tidligere, i Sölden i oktober 2020, men på denne måten? I studio kunne ingen huske et eksempel på en alpinist som har gått fra 29. plass i første omgang til seier. Jeg vet heller ikke om noen eksempler som dette.

Ingen har klart noe lignende i hele alpinhistorien. Idrettshistorie!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.