Jag trivs bäst i öppna landskap, nära havet vill jag bo
Några månader om året, så att själen kan få ro
Jag trivs bäst i öppna landskap, där vindarna får fart
Där lärkorna står högt i skyn och sjunger underbart
Där bränner jag mitt brännvin själv och kryddar med Johannesört
Och dricker det med välbehag, till sill och hembakt vört
Jag trivs bäst i öppna landskap, nära havet vill jag bo

-Ulf Lundell

De som vaks opp på 70-og åttitallet minnes sikkert landeplagen med svenske Ulf Lundell.  Sverige som snapsnasjon har et gammelt renommé helt fra Bellmans dager. De svenske aperitivene, under navnet Svenska nubbar fins også på Vinmonopolet. bla. i Aker Brygge-fillialen til 324,-

Som Therion tidligere har påpekt i vinspalten var brennevin noe som fyllefanter drakk, og slike skulle man passe seg for. Når det er sagt er brennevinet et nyttig uttrekksmiddel for urter som har en rekke helsebringende effekter. Som et eksempel tok jeg timiantinktur 60% mot en mageinfeksjon og ble helt frisk. Den enkle forklaringen er at når man driver med hjemmebrygging kan ølet lett bli infisert hvis man ikke er meget nøye med renhold. På den andre siden er noen urter så potente at de må brukes i forsiktighet i kombinasjon med legemidler. Går man på hjertemedisin bør man samrå seg med lege før man prøver f.eks. Johannes-urt, her til lands kjent som prikk-perikum.

I tipakningen finnes O.P. Anderson, Skåne Akvavit, Gammal Norrlands Akvavit, Hallands Fläder, Herrgårds Aquavit, Läckö Slottsaquavit, Örtagårds Brännvin, Östgöta Sädes Brännvin, Rånäs Brännvin og Bäska Droppar. O.P. Anderson erstatter Porsbrännvin som tidligere inngikk i denne kolleksjonen, tilgjengeligheten av pors har dessverre blitt sterkt begrenset.

Angående akevitt vekslet jeg noen ord med en østerriker ved navn Wolfgang. Som den kultiverte herremann han vitterlig var, syntes han naturligvis at vi nordmenn var noen primitive barbarer i sammenligning, men en ting ga han oss cred for: Akevitten. Det er vi gode på i steinrøysa, med hundrevis av merker. Det fantes til og med en egen akevittbar oppe på Rosenhoff i Oslo by, men desverre borte nå. En god erstatning er Fyret i basargangene på Youngstorget med et anstendig utvalg. Apropos destillerte varer, i gamle dager var det tradisjon for å betrakte brennevin mer som et legemiddel enn til blott beruselse. Uansett er det en hyggelig bivirkning når man trenger å rense mage og svelg etter et kraftig julemåltid.

God Jul til alle og skål!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.