Fra en tidligere aksjon der det norske skipet Siem Pilot plukket opp og fraktet migranter fra Afrika til Europa. Foto: Kripos / NTB

Hundrevis av migranter som forsøkte å ta seg over Middelhavet fra Afrika, ble plukket opp av hjelpeorganisasjoner tirsdag. Disse såkalte redningsoperasjonene blir stadig mer omstridte.

NTB-DPA melder at SOS Méditerranée som drifter det norskeide redningsskipet Ocean Viking skal ha tatt om bord mer enn 40 mennesker. Blant dem opplyses fem å være mindreårige.

Senere ble mer enn 90 nye personer tatt opp etter at en oppblåsbar gummiflåte begynte å lekke ut luft. Ifølge SOS Méditerranée var 139 mennesker om bord i skipet tirsdag. Dermed settes kursen mot havn i Europa, slik det fra menneskesmuglernes og migrantenes side har vært planlagt.

Også de tyske hjelpeorganisasjonene Sea-Eye og Mission Lifeline har plukket opp hundrevis fra havet, og startet fergetransporten videre mot Europa vannet. Gjennom fem aksjoner ble 325 hentet opp, blant dem 135 barn. Det er ikke spesifisert hvilken aldergrense som her kvalifiserer til betegnelsen «barn».

Samtidig har rundt 120 migranter fra Afghanistan tatt seg til havna Portopalo di Capo Passero på sørspissen av Sicilia for egen maskin, ifølge det italienske nyhetsbyrået Ansa.  Disse ble satt i varetekt etter ankomst.

Politiet tror de tok seg til Italia fra enten Hellas eller Tyrkia. Hva som videre skal gjøres med disse afghanerne, er uklart. Men det er i øyeblikket vanskelig å returnere dem noe sted, så inntil videre er det sannsynlig at de blir i Italia, noe verken italienske myndigheter eller befolkningen setter særlig pris på.

Denne typen såkalte redningsaksjoner er kontroversielle.

Middelhavslandene mener at migranter blir oppmuntret til å forsøke seg på den farlige kryssingen, med viten om at det er grupper som vil forsøke å redde dem om de havner i problemer.

Hjelpegruppene er ofte anklaget for å bidra i denne trafikken over Middelhavet, og for å ha et tungt medansvar i denne omstridte virksomheten. Disse hjelpegruppene på sin side mener at menneskene er desperate og ville forsøkt å ta seg over havet uansett, i håp om et bedre liv i Europa.

Uansett bakenforliggende forklaringer på hvorfor migrantene reiser, utgjør de en stadig større sosial og økonomisk byrde på allerede sterkt belastede land som Italia og Hellas. I og med at mange av dem ønsker seg videre nordover i Europa, blir de fort et problem for andre europeiske land også.

En bok du vil huske en stund, bestill den i dag: 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Les også denne:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.