Søndervangskolen i Viby syd for Aarhus har blitt fremhevet for sine gode resultater med innvandrerelever. Men alt var basert på juks. Nå trekker skolens leder seg fra sin stilling.

Skolens leder, Rani Hørlyck, der selv har indvandrerbaggrund, har stået som noget af et ikon i brede kredse. En foregangskvinde, når det gælder om at løfte de faglige kvalifikationer hos indvandrereleverne.

Skolefolk og politikere har fremhævet hendes indsats for at gøre indvandrerbørnene dygtigere.

25 av 40 lærere ved skolen skrev under et brev som uttrykte mistillit til skolens ledelse. Aarhus kommune skriver nå i en pressemelding at rektor Rani Hørlyck og viserektor Martin Bernhard har fratrådt sine stillinger.

Hørlyck ble blant annet fremhevet som et forbilde av daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen ved åpningen av Folketinget i 2017.

Kritikken kommer efter afsløringen af en kæmpeskandale på skolen, hvor langt de fleste elever har indvandrerbaggrund.

For en måned siden blev det afsløret, at skolen har snydt med de prøver, der skulle teste elevernes kundskaber. Man har gjort det lettere for eleverne, der helt overvejende har indvandrerbaggrund, at opnå gode karakterer.

En tidligere klasseforstander ved skolen forteller at han var forundret over praksisen med å gi utvalgte elever ekstra tid på prøvene.

– Jeg fik at vide, at det var, fordi eleverne var tosprogede. Jeg problematiserede dette over for ledelsen og fik at vide, at det var en beslutning, de nok skulle stå på mål for. Det undrede mig, ligesom det undrede mig, at forvaltningen ikke drog nogen konsekvenser af den meget konkrete henvendelse, jeg foretog til dem efter min afsked med skolen i 2018.

Karaktergjennomsnittet ved skolen økte fra 4,8/4,2 til i 2014–15, til 5,6/6,1 et par år senere. Da jukset ble avdekket og avsluttet, stupte karakterene igjen.

Seda Kekec, en elev ved skolen som selv har innvandrerbakgrunn, reagerte på praksisen.

– Den eneste årsag var, at vi havde anden etnisk baggrund. Jeg forstod og forstår stadig ikke, hvorfor det var muligt, bare fordi vi var tosprogede.

Det fremstår dermed som en slags dobbelt skandale. For det første har danske elever blitt utsatt for diskriminering. Men også dyktige elever med innvandrerbakgrunn kan ikke lenger forvente at gode resultater fra skolen respekteres, siden det utbredte jukset nå er offentlig kjent.

Den danske avisen Politiken beskriver det som har skjedd som noe kaldt og kynisk. Alle involverte visste hva de gjorde.

Den Korte Avis beskriver det som en slags «kulturell korrupsjon». Målet synes å være å fremstille integreringen som mer vellykket enn den i virkeligheten er.

Søndervangskolen har tidligere fått bistand av selskapet Holmris B8, som har forsøkt å skape et miljø på skolen for god læring. Som Holmris B8 skriver på sin egen hjemmeside:

The pupils at Søndervang School in Viby, Central Denmark, have grown cleverer and more satisfied after their school was renovated and given a new interior design concept based on a clear educational vision.

The pupils scored significantly higher with the school’s new design, and the level of satisfaction with the school has also improved among both pupils and parents.

Den Korte Avis
Politiken (bak mur)

Kjøp Asle Tojes siste bok her! 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.