Migrasjonsstrømmen over grensen fra Mexico og inn i USA setter stadig nye rekorder. Her kontrollerer amerikansk grensepoliti fra Immigration and Customs Enforcement (ICE) migranter som har tatt seg ulovlig over grensen fra Mexico. Foto: ICE

Høyesterett i USA avviste tirsdag Biden-administrasjonens forsøk på å stanse et pålegg om å gjeninnføre et krav om at asylsøkere må vente i Mexico, et krav som ble innført av Trump-administrasjonen. På mindre enn et år har 1,3 millioner illegale migranter blitt registrert av føderale myndigheter på grensen mellom de to landene.

En føderal dommer i Texas kom med pålegget om å gjeninnføre ordningen som er kjent som «Forbli i Mexico». Den ble innført i Trumps presidentperiode og pålegger asylsøkere som kommer sørfra å bli igjen i Mexico mens søknaden behandles. (NTB)

Deler av kjennelsen fra USAs høyesterett. Skjermdump: Election Wizard / Twitter

Kjennelsen representerer et alvorlig nederlag for Biden-administrasjonens “fri-flyt-politikk” i forhold til migrasjonsstrømmen som har satt helsevesenet i blant annet Texas under sterkt press. Høyesterett sier at regjeringen trolig brøt loven, og ikke sørget for en forsvarlig prosess da de forsøkte å trekke tilbake asylbestemmelsen. De tre liberale dommerne tok dissens.

Krise

Den republikanske guvernøren i Texas, Greg Abbot er i sterk opposisjon til Biden-administrasjonens politikk, og han har satt i gang en kampanje for å samle inn penger til å fortsette byggingen av grensegjerder og mur på grensen mot Mexico. Tirsdag offentliggjorde han at Nasjonalgarden nå har fullmakt til å arrestere migranter.

Helsevesenet og lokale myndigheter er satt under et enormt press som en følge av den stadige strømmen av migranter over grensen til USA. Lokale sheriffer har de siste månedene fått jobben med å samle opp kroppene etter migranter som har omkommet etter at de har tatt seg ulovlig inn i USA.

“It’s so we don’t have to hand carry the remains anymore,” Sheriff Carrillo, 56, explained as he described the list of dead migrants turning up on his watch. “I used to request regular stuff like bulletproof vests,” he said. “Now I’m asking for more body bags.”

– Det er slik at vi ikke trenger å håndtere restene lenger, forklarte Sheriff Carrillo, 56, samtidig som han beskrev listen over døde migranter som har blitt en del av jobben hans.  – Jeg pleide å be om vanlige ting som skuddsikre vester,” sa han. “Nå ber jeg om flere likposer. (NYT)

Lokale texanere er stadig mer fortvilet over antallet migranter og kriminaliteten som følger med. Folk er bevæpnet og spør når de har lov til å bruke sine våpen.

A border sheriff told lawmakers that some landowners who are afraid of migrants crossing their property have asked him, “When can I shoot?” (Texas Tribune)

Innrømmelser fra Mayorkas

Representantens hus i Texas bevilget tirsdag to millioner dollar for å styrke grensekontrollen mot Mexico, men jungelen av føderale, delstatlige og lokale byråkrater har skapt så store vansker at også Biden-administrasjonens sikkerhetsminister, Alejandro Mayorkas, har måttet innrømme at tilstrømningen av migranter har skapt en krise som ikke kan fortsette uten at systemet bryter sammen.

– Her om dagen var jeg i Mexico, og jeg sa, hvis grensen vår er vår første forsvarslinje, kommer vi til å tape, dette er uholdbart, sa Mayorkas i en samtale med grensepoliti i Texas. Samtalen ble tapet av Fox News. “Vi kan ikke fortsette slik, våre folk i felten kan ikke fortsette slik, og vårt system er ikke bygget for det.(Fox News)

Uttalelsene kom samme dag som Mayorkas kunngjorde at mer enn 212 000 migranter ble registrert i juli alene, en økning på 13% fra juni og en femdobling av tallene for juli 2020 (40.929).

Denne virkeligheten gjenspeiles ikke i amerikanske medier. Der dekkes migrantkrisen nesten omvendt proporsjonalt med økningen i antallet illegale migranter.

Til tross for de høyeste migrasjonstallene på 21-år, har det vært en hel del 96% reduksjon i dekningen av denne krisen på ABC, CBS og NBC i juli siden mars, skrev Newsbusters på mandag.

– Den ulovlige innvandringsstrømmen langs USAs sørgrense har forverret seg hver måned siden president Biden inntok Det hvite hus, men de liberale kringkastingskanalene har i hovedsak stoppet å dekke krisen, skriver Newsbusters sjefredaktør Rich Noyes. (Fox News)

Supreme Court Allows Revival of Trump-Era ‘Remain in Mexico’ Asylum Policy (NYT)

Texas House committee approves bill to spend an extra $2 billion on border enforcement (Texas Tribune)

A Texas Sheriff’s Grim Task: Finding Bodies as Migrant Deaths Surge (NYT)

Small Texas police department says influx of migrants ‘overwhelming’ officers (Fox News)

Broadcast network coverage of border crisis drops 96% since March despite record surge of migrants: study (Fox News)

Les også:

USAs sikkerhets­minister sier at migrantenes verdighet er første prioritet

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.