Taliban klarte å ta makten i Afghanistan takket være «klimakrisen», ifølge SVTs klimakorrespondent Erika Bjerström. Nå lurer Bjerström på om Taliban vil føre en klimavennlig politikk.

I en analyse på SVTs nettside påpeker Erika Bjerström at Afghanistan er «det sjette mest klimasårbare landet i verden», hvilket Taliban har dratt nytte av.

«Detta har talibanerna dragit fördel av när de störtade landets regering. Arbetslöshet, interna flyktingvågor, hungersnöd och barnäktenskap har fragmentiserat människors motståndskraft«, skriver hun.

Hun viser til en studie som hevder at gjennomsnittstemperaturen i Afghanistan vil øke med fem grader før slutten av århundret, med økende tørke, flom, skred og varmere temperaturer som resultat.

Den pågående konflikten i landet, kombinert med klimakrise og korona-pandemi, samarbeider på en djevelsk måte i et allerede sårbart Afghanistan, skriver hun. Det er dette Taliban har utnyttet da de styrtet regjeringen. Arbeidsledighet, interne bølger av flyktninger, hungersnød og barneekteskap har fragmentert folks motstandskraft, mener hun.

Artikkelen fortsetter.

Videre viser hun til en studie utført av FN-byråene FAO, UNEP og Afghan Environmental Protection Agency som sier at 80 prosent av konfliktene i landet kan knyttes til naturressurser.

Bjerström enser ikke at kultur og trossystem forankret i islam har noe som helst med saken å gjøre. Kulturen i Afghanistan er dypt forankret i islam og motstanden mot endring er sterk. Majoriteten av befolkningen ønsker islam velkommen, og det er det Taliban leverer.

I Hanne Tolgs intervju av Helena Edlund forteller Edlund om sin tid i Afghanistan og om hvordan befolkningen nektet å endre strategi for å forbedre jordbruket, fordi tradisjonen stod sterkest. At deres egne barn sultet fikk så være, de kunne alltids lage flere barn.

 

Bjerström, som er totalt ignorant overfor dette, ser likevel lyst på saken og skriver at det i løpet av de siste 20 årene har det blitt gjort store miljøinnsatser i Afghanistan og miljøbevisstheten har vokst i landet.

Spørsmålet Bjerström stiller seg er hvordan klimapolitikk Taliban vil føre.

«Det er ikke kjent hvordan det nye Taliban -regimet ser Det är inte känt hur det nya talibanstyret ser på klimatfrågan eller livsmedelsförsörjning, inte heller om talibanerna tänker komma till förhandlingsbordet på COP26-mötet i Glasgow. Dyker de upp lär det erbjuda ett rejält diplomatiskt dilemma för FN», skriver hun.

Se intervjuet med Helena Edlund her:

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.