Helena Edlund er prest og forfatter, men hun har også vært soldat i Afghanistan. I dette intervjuet med Hanne Tolg forteller hun om sine opplevelser fra da hun var stasjonert i Mazar-e-Sharif, byen som lørdag ble tatt av Taliban.

Helena fikk mange sterke inntrykk, ikke minst om den brutale barndommen i islams regi;  små gutter som løper og gjemmer seg etter fredagsbønnen, for da vet de at de er spesielt utsatte for voldtekter. Den gamle tradisjonen med bacha bazi (lek med barn) er svært utbredt i Aghanistan. Bacha bazi ble kjent for resten av verden med boken (og filmen) Drageløperen.

Vi får også en innsikt i hvorfor det er så vanskelig å forandre på noe som helst i Afghanistan. Kulturen sitter i beinmargen og overføres til neste generasjon. Det er lite rom for nye ideer, forbedringer eller innspill.

Helena traff selv talibanledere, menn som hun nå sier helt sikkert er aktive igjen. De har bare ventet på at Vesten skal gi opp og trekke seg ut. Og det er det som skjer akkurat nå. Afghanere mot afghanere med en ny Islamsk stat i potten. For muslimer er det alltid islam som vinner. Det forklarer kanskje også hvorfor 350 000 regjeringsstyrker ikke makter å motstå 75 000 taliban-jihadister. Som alltid er det kvinner og barn som betaler den høyeste prisen i islam hvor menn har total kontroll.

Se og hør reflekterte Helena fortelle om sine opplevelser i Afghanistan.

Videoen er klar så fort den er ferdig prosessert på Rumble. Følg oss der!

Følg oss også på PodBean, iTunes, og alle steder podcasts finnes. Husk å rate oss med 5 stjerner, så flere likesinnede sannhetssøkere finner oss der!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.