Erna Solberg innrømmer at regjeringen var forberedt på en influensaepidemi, men ikke en pandemi av den typen som coronaviruset. Hun bruker uttrykket blindsone.

– Vi hadde nok en blindsone på at den pandemien alle planla for, var den alle mente var mest sannsynlig, nemlig en sterk influensapandemi som ville vare mellom seks uker og et halvt år.

Koronakommisjonen mente regjeringen hadde vist alvorlig svikt.

– Regjeringen visste at en pandemi var den nasjonale krisen som var mest sannsynlig, og som ville ha de mest negative konsekvensene. Dette har vært fremhevet lenge og gjentatte ganger i inn- og utland, sa koronakommisjonens leder Stener Kvinnsland da rapporten ble lagt fram.

Han viste til at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) varslet om det bare få måneder før pandemien slo inn.

Solberg innrømmer at nedstengningen var et ad hoc-tiltak det ikke var planlagt for.

Solberg svarte den gangen med at Norge var forberedt på en influensapandemi, men ikke på virus med andre egenskaper. Det samme budskapet gjentar hun nå.

– Så var vi ikke forberedt på å bruke de virkemidlene vi brukte, med nedstengning, for det var det ikke planlagt for, sier Solberg. (NTB)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.