Tucker Carlson avslørte i natt at e-postene som National Security Agency overvåket, gjaldt en forespørsel om intervju med Vladimir Putin. NSA har rett til å overvåke kommunikasjon med utenlandske representanter, men det skal skje anonymt. For å avsløre identiteten, må såkalt demasking autoriseres fra øverste hold. NSA har imidlertid gått mye lenger: De har lekket storyen til et medium.

Dette er et grovt brudd på reglene NSA har å holde seg innenfor. Noen må ha gitt NSA ordre om å overvåke Tucker og lekke informasjonen til mediene.

Men avsløringen er ikke sjokkerende. Trafikken har pågått i flere år. Det politiske misbruket av overvåkingstjenestene fikk et institusjonelt preg under Obama. Ironisk nok gikk hans utenriksminister Hillary utenfor institusjonene for ikke å etterlate seg spor. Men Hillarys private server skal ha blitt hacket av minst fem e-tjenester. Hvem som giør hva, og mot hvem, er ikke lett å identifisere. E-postskandalen forhindret ikke at Hillary stilte til presidentvalget. Da hun kom under etterforskning, sørget FBI-sjef James Comey for at hun slapp tiltale.

Tucker forteller at han for et par år siden snakket med et medlem av etterretningskomiteen i Kongressen; hvilket kammer ble ikke spesifisert. Denne personen fortalte at hans kommunikasjon ble avlyttet/overvåket av de samme tjenestene som han var satt til å ha oppsyn med. Da har systemet kommet langt. De folkevalgte som skal passe på at tjenestene holder seg innenfor, blir overvåket av de samme tjenestene, og de folkevalgte tør ikke si ifra.

Republikanerne har bøyd seg for sikkerhetstjenestenes makt, bortsett fra noen få modige, som Devin Nunes.

Under Trump var Nunes en av dem som gravde frem at Russia collusion var Russia-gate, dvs. hele historiene om Trump og russerne var kokt sammen av et nettverk innenfor og utenfor Obama-administrasjonen. De involverte også utenlandske tjenester og Five Eyes-nettverket. Dermed politiserte og kompromitterte de også sikerhetssamarbeidet.

Dette er kunnskap som russere og kinesere – og en god del andre – leser som en åpen bok. Hvilke konsekvenser får det for deres syn på USA?

Noen ønsker å ta ned Tucker, og de vil forsøke seg igjen. For at korrumperingen av USA skal være mulig, må mediene spille med, og de gjør det. Men samtidig ser de som trekker i trådene at CNN har mistet åtte av ti seere, mens Tucker har tre programmer og er USAs mest populære tv-vert. Tucker har virkelig innflytelse, og han bruker offentligheten for hva den er verdt. Kun opinionen beskytter ham mot å bli tatt ned.

Vi vet at Den dype staten har en evne til å lene seg mot personer og institusjoner slik at de forstår at livet kan bli ubehagelig hvis de ikke føyer seg. Men så langt har ikke Fox News gitt etter. Fox risikerer at hele deres renommé går fløyten, og da blir det ingen inntekter.

Det pågår derfor en maktkamp i USA hver eneste dag. Innsatsen er intet mindre enn hvem som skal styre og eie Amerika.

 

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.