Donald Trump tvitret i natt at han har gitt ordre om at alle dokumenter vedrørende påstander om at hans kampanje samarbeidet med Putin, skal frigis usladdet. Det er to år siden Sean Hannity sa at presidenten har fullmakt til å nedgradere hva han vil. Han ventet til en måned før valget. Trump ga justisminister William Barr en slik fullmakt i 2019, men lite har skjedd.

Det kan se ut til at Trump har kommet ut av sykehuset med en ny energi og kamplyst og vil sette skapet på plass en gang for alle.

Trump videresendte en tweet fra gravejournalist Paul Sperry, som har vært en av dem som har fulgt avsløringene tettest. Den amerikanske administrasjonen har de siste tre årene også lekket til Trumps fordel. En del har trenert alle henvendelser om utlevering av dokumenter, andre har lekket nok til at man visste at de var der. Nå sier presidenten at de skal ut. Amerikanerne skal få vite sannheten før de går til stemmeurnene. Det vil si: Mange har allerede stemt. Vedtaket kommer lovlig sent. Men det kan påvirke debatten. Det kan bli en pris å betale for anti-Trump-medier som nekter å omtale dokumentene. Det kan også bli ubehagelig for Joe Biden hvis han avfeier alt. Det er nå hauger med dokumenter som motsier et slikt dementi. Spørsmålet blir ikke om Biden visste, men når.

Trump authorizes declassification of all Russia collusion, Hillary Clinton email probe documents’I have fully authorized the total Declassification of any & all documents,’ Trump tweeted

CIA fikk vite at russerne visste at Hillary planla å sette ut rykter om at Trump samarbeidet med russerne. De ville at FBI skulle granske dette, ikke minst for å se om russerne brukte denne kunnskapen til å plante desinformasjon gjennom Hillarys kampanje. Det var derfor Obama ble informert; saken hadde en nasjonal sikkerhetsside.

Da tidligere FBI-sjef James Comey vitnet i Kongressen sist uke, sa han det ikke ringte noen bjeller hos ham. Han husket ingenting. Det var hans standardsvar.

Paul Sperry sier forklaringen på det er at FBI ikke etterforsket for å se om russerne fôret Hillarys svertekampanje. De bidro aktivt til den. Dette er det mest kriminelle av alt. Hvis FBI aktivt samarbeidet for å spre et rykte hvor Putin hadde en fot innenfor, har FBI kompromittert seg selv.

Føderale granskere, som generalinspektør Michael Horowitz, har anbefalt at James Comey blir tiltalt. Det samme har skjedd med hans nestkommanderende, Andrew McCabe, som ble tatt i å lyve under ed flere ganger. Men justisdepartementet har avslått å tiltale dem. Det har i virkeligheten gitt dem immunitet. Derfor kunne Comey sitte under ed sist uke og lyve senatorene opp i ansiktet. Han visste at det ikke ville få konsekvenser.

Denne immuniteten for de største skurker i amerikansk historie kaster også skygger over justisminister William Barr og hans spesialetterforsker John Durham. Barr lovte å rydde opp, og velgerne skulle få vite sannheten i god tid før valget. Det har ikke skjedd. Nå må presidenten selv gripe inn, ved hjelp av Director of National Intelligence, John Ratcliffe.

Det er ikke tvil om hvem Trump konfronterer når han skriver at han nedgraderte dokumentene for lenge siden. Men ingenting skjedde. Ordren ble sabotert.

“All Russia Hoax Scandal information was Declassified by me long ago,” Trump tweeted. “Unfortunately for our Country, people have acted very slowly, especially since it is perhaps the biggest political crime in the history of our Country.”

He added: “Act!!!”

Trump ga i 2019 justisminister Barr autoritet til å nedgradere alle dokumenter knyttet til Russland-skandalen.

Last year, the president gave Attorney General Bill Barr authority to declassify any documents related to surveillance of the Trump campaign in 2016. Trump, at the time, also ordered members of the intelligence community to cooperate with Barr’s probe.

Etterretningstjenestene – det er 17 av dem – fikk ordre om å samarbeide. Men det motsatte skjedde. Særlig to sjefer har blokkert: CIA-sjef Gina Haspel og FBI-sjef Christopher Wray. Haspel beskytter seg selv. Hun var CIAs stasjonssjef i London i 2016, da britene ble mobilisert til å spionere på Trump fordi de amerikanske spiontjenestene ikke har lov å operere og spionere på amerikansk jord. Wray beskytter FBI.

Byråkratiets ledere viser at de beskytter institusjonene fremfor presidenten. Dermed ofrer de demokratiet. De beskytter korrupte tjenestemenn. Konsekensen innad er at de belønner tjenestemenn som har brukt embetet politisk. Det kan få store konsekvenser for Amerikas fremtid. Faktisk er det dét argumentet mange bruker når de har engasjert seg så intenst i denne saken: Hvis det ikke blir ryddet opp, kommer dette til å skje igjen. Hvis korrupte ledere kan bruke verdens mektigste etterretningstjenester til å bestemme utfallet av et valg, er ikke USA lenger noe demokrati.

Maktbrynde

Maktspillet er i høyeste grad en del av valgkampen: Demokratene har brukt sine posisjoner i Kongressen til å blokkere informasjon, villede og manipulere og unndra avslørende dokumenter som ville felt dem. Det er hva amerikanerne kaller partisanship tatt til sin ekstreme ytterlighet.

Dokumentet Ratcliffe friga sist uke, som viste at CIA var blitt klar over at Hillary planla å kjøre en drittkampanje mot Trump, var noe Senatet visste om. Tidligere i år friga etterretningskomiteen i Senatet en rapport på 1.000 sider av granskning om Russiagate. Men dette dokumentet var ikke med.

– Alle som deltok i høringen med Comey sist uke, var klar over eksistensen av dette dokumentet og at det var holdt utenfor, sa Devin Nunes (R-CA) tirsdag.

Kongressen blir en del av korrupsjonen. Den folkevalgte forsamlingen bryter dermed en av sine mest fundamentale oppgaver: å være vaktbikkje overfor den utøvende makt.

Det er her Trump stepper inn. Han vet at Kongressen vet – og ikke gjør noe. Selv Lindsey Graham, leder av justiskomiteen, spiller et dobbeltspill. Han kunne veltet spillet. Nå må Trump gjøre det selv, fordi han kan stole på Ratcliffe.

“Today, at the direction of President Trump, I declassified additional documents relevant to ongoing Congressional oversight and investigative activities,” Ratcliffe said in a statement to Fox News Tuesday.

USAs krise

USAs krise er at maktfordelingsprinsippet ikke fungerer. Når den lovgivende forsamling ikke lenger kontrollerer den utøvende makt som FBI, justisdepartementet og CIA er en del av, inntrer en lammelse. Blodomløpet stanser.

Det blir helt akutt når store deler av mediene er aktive medspillere i konspirasjonen mot Trump. Aviser som New York Times og Washington Post har aktivt spredd løgner og samarbeidet med korrupte statsadvokater og embetsmenn. Men denne storyen er så stor at den har vekket interessen og apetitten hos ekte journalister som John Solomon. De har gravd, og de har kunnet presentere sine avsløringer hos Tucker Carlson, Sean Hannity, Laura Ingraham og Lou Dobbs, som er mainstream på konservativ side. Under dem er en flora av andre nettaviser med gode kilder inn i statsadministrasjonen, som thefederalist.com, washingtonexaminer.com, dailycaller.com, dailywire.com, gatewaypundit.com, justthenews.com, theepochtimes.com, og bruken av videopodcaster har eksplodert. Informasjonssamfunnet viser sin styrke, men det krever at det er mennesker der ute som har motiv, vilje og energi til å følge med. Det har USA. Men har Europa? I Norge er Document det eneste mediet som har fulgt denne skandalen tett. De statsstøttede mediene backer Obama og Demokratene hundre prosent og er fast bestemt på at sannheten er en konspirasjonsteori.

Slik har også denne skandalen store konsekvenser for norsk offentlighet. De største haterne er de som anklager andre for å hate.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.