Vindkraften er i ferd med å havarere i Norge, i Tyskland, i Texas og som her, i Piteå, der tårnet havarerte. Grunnen er at vindkraft er verdens dyreste og mest ineffektive energikilde. Skjermdump: SVT

Lørdag 27. februar publiserte NRK en artikkel hvor journalist og forfatter Anders Totland forsøker å forklare hva som fikk vindkraftmotstanden til å eksplodere i Norge. Han mener at dersom politikerne hadde stått for valgene sine, ville debatten vært unngått, og det samme tror olje- og energiminister Tina Bru. Siden innlegget var fullt av feil, misforståelser og føringer, var jeg frekk nok til å sende et motinnlegg til NRK – de har jo plikt til å være balanserte overfor folket.

Dessverre viser det seg at forfatteren av «Klima Antiklimaks» fortsatt er bannlyst i klimakanalen, for det kunne jo gitt folket både sannheter, fakta og kjetterske klimatanker, men never mind: Det er tross alt NRKs motvilje mot fri debatt som sørger for at Document.no gjør det så bra – så her kan du likevel få lese mine innvendinger:

Uforståelig vindkraftdebatt?

I 2019 opplevde Anders Totland et nytt folkeengasjement mot vindkraft som han ikke forstod, og det fikk Totland til å sette i gang med boken «Vindmøllekampen – historia om eit folkeopprør», og nå mener han at det betente klimaet og sinnet fra motstanderne kunne vært unngått. Han sier til NRK:

– Jeg tror debatten hadde utviklet seg annerledes hvis politikerne hadde forklart bedre og tidligere om hvorfor det ble satset så stort på vindkraft. Og turt å stå ved avgjørelsene.

Det Totland ikke forstår, er vindkraft-industriens skyggefulle fortid: Dette er et omreisende «snake-oil»-sirkus som har reist fra land til land siden vindrushet i California i 1981, og tjent seg rike på subsidier og skattepenger gjennom en blanding av PR, propaganda, korrupsjon og rene mirakel-påstander overfor kunnskapsløse «grønne» politikere med store visjoner og hårete mål, rundt noe de overhodet ikke har peiling på.

I 40 år har vindkraft-sirkuset endt med naturrasering, konkurser, strømmangel og eksploderende energipriser, før boblen kollapser. Nå sist i Tyskland – og forhåpentligvis har også Texas lært leksen sin: Vindkraft virker ikke. Punktum. Jo flere vindturbiner man bygger, jo større blir problemene. Det skyldes at vindkraft-industrien lever av at folk flest ikke kan et dugg om hverken teknologi, vindkraft eller kraftproduksjon. Derfor kan bransjen flyte på et egenutviklet rykte av miljøvennlighet og billig energi. Men det gjør det jo ikke sant.

Endeløst med penger, PR og propaganda

Dessverre har denne tungindustrien enorme økonomiske muskler, utallige internasjonale kontakter og uhyggelig mange innkjøpte politikere på laget – nå sist Åslaug Haga. Det gir dem evne til å paralysere alle kritikere – så som Kurt Oddekalv i Norges Miljøvernforbund, som har motarbeidet vindkraft i minst 15 år basert på harde fakta. Av uforståelige grunner har også norske medier unnlatt å grave i disse faktaene. Hadde NRK gjort det, ville vindkraft-galskapen aldri skjedd. NRK er også vindkraft-industriens nyttige idioter.

Klimahysteriet er selve hovedgrunnen til at Norge angivelig ikke har noe annet valg enn å bygge 10.000 vindmøller. Kloden må reddes fra CO2-utslipp, og vindkraft er nøkkelen. Men det er også løgn: Vindkraft kan aldri erstatte ekte kraftverk. De som tror det, forstår ikke hvordan en moderne kraftforsyning fungerer.

Norge har ingen energipolitikk, bare klimapolitikk

I artikkelen hevdes det at «ingen politikere turte å si at vindkraft var noe de hadde bedt om, og da det ble snakk om utenlandsk kapital, skapte dette rom for at motstanden økte enda mer». Totland mener politikerne burde redegjort mye tidligere og tydeligere for hvordan de så for seg norsk energipolitikk, og hvorfor. Deretter burde de tatt seg tiden til å få innspill og vise folk at de ville lytte. Dette er også feil:

Innføringen av vindkraft til Norge har ingenting med energipolitikk å gjøre. Norge har ingen energipolitikk lenger, for regjeringen har erstattet alle energipolitiske hensyn med klimapolitikk – og Stortinget er med på det. Det er hensynet til den vanvittige Paris-avtalen som styrer politiske beslutninger rundt energi i Norge – ikke hensynet til hva som er best for Norge, nordmenn, naturen og næringslivet.

Politikerne som sto bak vindkraft-vandalismen, skjønner at de er lurt, men nå er det for sent å snu

Den egentlige årsaken til at politikerne ikke turte å si at dette var noe de hadde bedt om, var at de plutselig oppdaget at de var blitt lurt av vindkraft-oligarkene og hadde kjøpt «Snake Oil». De har vært naive, nyttige idioter for en gigantsvindel, og når politikere havner i den posisjonen, løper de for livet mot skyggene og håper at ingen vil holde dem ansvarlig for deres inkompetanse. Der tar de også feil.

Olje- og energiminister Tina Bru (H) er forutsigelig enig i at politikerne har kommunisert dårlig, og påpeker at bråket rundt vindkraft er noe samtlige partier bærer ansvar for. Hun har helt rett i at det var rørende enighet blant partiene i flere år om at man ville satse på vindkraft – men årsaken var den samme som for folk flest:

Man tok beslutninger på bakgrunn av glansbilder fra vindkraftindustrien i stedet for å lytte til kritikere og sette seg inn i fakta og historie. Tina Bru kan ingenting om fagfeltet hun forvalter, og nå promoterer hun både havvind, batterier og hydrogen, som hun heller ikke kan noe om. Det er en gullgruve for enda flere børsboble-ryttere på jakt etter subsidier.

Fakta er at vindkraft er verdens dyreste og mest ineffektive energikilde, som ble utkonkurrert av primitive dampmaskiner for hele 300 år siden. Å tro at dette representerer noe miljøvennlig, at det er gratis energi eller «fremtidens energikilde», er helt nedsnødd.

Nei, det vi virkelig trenger, Totland, er mindre klimahysteri, mer fornuft og realfaglig innsikt, og mer motstand mot glatte lobbyister med store luftslott og kostbare løgner.

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.