I den nye samfunnsundersøkelsen til Ipsos’ Norsk Monitor kommer det frem at kjernekraft har blitt den mest populære energikilden i Norge. Hele 29 prosent av nordmenn vil satse på kjernekraft, mens bare 25 prosent vil satse videre på vannkraft. I 2017 var bare 2 prosent nordmenn positive til kjernekraft. Dette sier ikke så mye om Norges kraftsituasjon, men det sier veldig mye om kraften i politisk PR og propaganda.

Fornybar.no promoterer det som ikke er fornybart

Undersøkelsen har naturligvis sendt sjokkbølger inn i miljøet som profiterer på å selge solpaneler og vindmøller i Norge, og som frekt nok selger inn disse ressurskrevende industriproduktene med lav resirkuleringsgrad som «fornybart», og til og med har gjort denne skrønen til en anerkjent, offentlig løgn blant politikere. Under en konferanse i Oslo denne uken sa Aneo-sjef Gunnar Hovland ifølge NRK:

  – Vi har jo faktisk tapt kampen om befolkninga. Ikkje den tause majoriteten, men den ganske aggressive minoriteten har lykkast. Det er heilt utruleg, og ganske vilt.

I 2017 var det 21 prosent som ville satse på solenergi i vinterlandet vårt, mens tallet i 2023 var nede på 11 prosent! Oppslutningen rundt vindkraft kollapset også mellom 2017 og 2019, da folk med egne øyne så hva vindkraft faktisk er: ødeleggende og naturraserende tungindustri drevet frem av privat profittbegjær.

Protestene førte til at Erna Solberg måtte sette en stopper for konsesjonene i 2019. Det første Støre gjorde som statsminister, var å åpne opp igjen konsesjonskjøret og løftene om subsidier for kompisene sine i næringslivet, og det første de gjorde, var å flytte svindelen sin ut på havet for å komme unna protestene. Folk legger merke til sånt.

Folk får med seg fakta

Årsaken til endringen i opinionen er naturligvis at faktiske resultater presser seg frem i folkebevisstheten: Det er grenser for hvor lenge en svindelbransje kan skjule observerbare fakta og manipulere politikere og folkebevisstheten med løfter, visjoner, PR og reklame. Dessuten kan flere aktører spille det spillet: Norge har på utrolig kort tid fått en stor og rik lobby for kjernekraft – av alle ting.

Denne lobbyen er svært, svært aktiv på sosiale medier og i vanlige medier, men er drevet av like kommersielle krefter som «fornybart»-bransjen, og flyter på det faktum at EU nå har erklært kjernekraft som «grønt».  Det innebærer at kjernekraft-lobbyen fisker i samme rike subsidiehav som Fornybar.no, og har én stor fordel:

Kjernekraft har over 60 år med empirisk bevis for at kjernekraftverk kan drive samfunn og levere billig strøm døgnet rundt, uavhengig av været eller «backup»-løsninger –  i motsetning til dem som selger vindturbiner og solpaneler. Fornybart.no har ingenting annet enn løfter og reklame. Kjernekraft virker. Det gjør ikke liksom-fornybart. Derfor.

Fornybar-bransjen i panikk

Søndag sendte Fornybar Norge ut et «dementi» hvor de offentlig refset sin egen direktør Eivind Heløe for å signalisere muligheten for at man kan «erstatte noen vindkraftverk med kjernekraft i 2045″ i Teknisk Ukeblad. Lobby-konkurrentene i Norsk Kjernekraft lot naturligvis ikke den gavepakken ligge.

Her må det sies at Fornybart Norge også omfatter vannkraften, men det er aldri fokuset deres. De jobber intenst for å selge vind og sol. NRK sier de er kjent med at det er ulike meninger internt i Fornybar Norge om hvor klokt det var med en slik offentleg irettesetting, men kommunikasjonsdirektør i Fornybar Norge, Aslak Øverås, uttalte kategorisk:

– Det er aldri hyggelig å måtte korrigere en medarbeider i full offentlighet. Men i dette tilfellet så vi ingen andre utveier.

Dette var noe klumsete, for slik offentlig «ris på rumpa»  førte naturligvis til at saken bare spredde seg enda fortere og fikk enda mer oppmerksomhet – ikke minst i sosiale medier. Likevel er fornybar-sjefen Åslaug Haga (superlobbyisten med klippekort til Stortinget) klar på at irettesettingen var nødvendig – fordi det er en katastrofe om folk i Fornybar Norge begynner å si sannheten: Kjernekraft virker. Det gjør ikke liksom-fornybart.

Til Teknisk Ukeblad forklarte hun at overskriften om at kjernekraft kan erstatte landvind, etterlater «et feilaktig inntrykk» som «føyk rundt på sosiale medium» og var «problematisk» for organisasjonen. Dessuten at det å «gi inntrykk av at det er kjernekraft som vil gjøre vindkraft unødvendig framover, blir også feil». Men det er det jo ikke hun som bestemmer. Det er det folkeopinionen og fakta som bestemmer.

Alle vil ha en ny strømforsyning; ingen forholder seg til fakta lenger 

På Stortinget er det KrF og FrP som har gått i bresjen for kjernekraften – sikkert fordi kjernekraftlobbyen sier det er lurt. Stortingsrepresentant for FrP Marius Arion Nilsen sier til NRK at alle som vil energipolitikken vel, må dyrke en samtale om kraftutfordringene som er «nysgjerrig, perspektivrik og faktaorientert». Men da forholder heller ikke han seg til fakta:

Faktum er at Norge ikke trenger kjernekraft, vindkraft, solkraft eller trolldomskraft. Norge er et vannkraftland med godt kraftoverskudd og vannkraftressurser nok for 500 år fremover – såfremt man bytter ut EUs kraftinteresser med en nasjonal energipolitikk. Norge trenger heller ikke doble sin kraftproduksjon – såfremt man erstatter den meningsløse klimapolitikken med nasjonal energipolitikk. Dét er fakta.

Skulle man likevel ha behov for flere kraftstasjoner uten å bygge ut mer vannkraft, er Norge naturligvis best tjent med å bygge gasskraftverk. De er billige, raske å bygge, enkle å drifte, og energien ligger rett utenfor kysten vår og produseres i enorme kvanta til tyske gasskraftverk og europeiske hjem, Hvis de kan, hvorfor kan ikke vi? Dét er også fakta.

Norge har gass, men vi har ikke uran. CO2 er rent, det er ikke kjernereaktoravfall. Det er enda mer fakta. Men vi lever i en tid da massehysteri har gjort kjernereaktoravfall «grønnere» enn plantenæringen CO2, som alt grønt lever av. Dessuten er alle i denne bransjen på fisketur etter klimasubsidier.

Derfor har fakta ikke lenger noen plass i offentligheten. Det vil ikke NRK fortelle deg. Men bare så det er sagt: Hvis kjernekraftlobbyen tar livet av vindkraftsvindelen, så gjerne for meg.

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.