Trumps forhåndsinnspilte avskjedstale avspilles Brady Press Briefing Room i Det hvite hus, 19. januar 2021. Foto: Gerald Herbert/AP/Scanpix

Den Trump som holder avskjedstale til nasjonen, er ingen slagen mann. Han sier det ikke direkte, men det ligger mellom linjene at han kommer tilbake. Det er derfor Demokratene er desperate etter å få ham dømt, slik at han ikke kan stille til valg i 2024.

Det er en evighet siden Trump holdt sin innsettelsestale for fire år siden. Da hadde Obama allerede arbeidet iherdig med å undergrave ham. Amerikanere som vil vite, vet mye om det.

De husker også at det dagen etter ble arrangert flere store demonstrasjoner over hele USA. Hillary hadde proklamert the Resistance, og det var en oppfordring til alle tjenestemenn om å delta i saboteringen av den nye administrasjonen. Mediene hjalp til med å fremstille Trump i et mest mulig negativt lys, slik at sabotasjen fremsto som en nasjonal redningsaksjon.

Nancy Pelosi oppfordret til «uprising». De samme politikerne som sammenligner 6. januar med Pearl Habrour eller 9/11, har selv omtalt BLM og Antifas aksjoner som fredelige protester.

Vanlige amerikanere husker det. De har ikke glemt.

Trump har med sin politikk og retorikk bevist at han står fast og ikke gir seg.

Pene mennesker liker ikke hans retorikk. De ser ikke forskjell på the noise, støy og signalet, som Steve Bannon pleier å si. De tror det går an å bli likt bare man snakker pent.

Det er en grunn til at Trump snakket som han gjorde. Velgerne forstår det, men ikke pene mennesker i Vest-Europa. De synes de ennå har råd til å være overmodige. Typer som Tysklands utenriksminister Heiko Maas, for eksempel, sukker lettet over at Trump er borte.

De forstår ikke at de gir nok et bevis på at de ikke har noen følehorn som oppfatter hva som beveger seg på grasrota.

Trump har satt et eksempel det blir umulig å viske ut. Ikke bare leverte han resultater, han klarte stå imot en heksejakt uten sidestykke. Vi vet allerede mye om den, og mer vil komme ut.

Den forteller om en elite som anså seg for å være hevet over ansvar og tillit. Denne eliten har tilranet seg staten og betrakter den som sin.

I det lange løp kan ikke dét fortsette. Enten blir staten og samfunnet korrupt, eller innbyggerne tar tilbake makten.

Eliten kan ikke undo Trump. Derfor kan de ikke annet enn å gå på hevntokt.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂