Christopher Steele. Foto: Aaron Chown / PA via AP / NTB.

USAs avtroppende president Donald Trump har tirsdag avgradert en rekke dokumenter i delvis sensurert form som er knyttet til FBIs etterforskning av påstandene om samrøre mellom Trump og Russland under presidentvalgkampen i USA i 2016.

Et av disse dokumentene, som først ble offentliggjort av Just the News, er en protokoll over en to dagers debriefing mellom to FBI-agenter og den tidligere MI6-agenten Christopher Steele. Der innrømmer Steele at han lekket sin rapport om Trump og Russland til en rekke medier høsten 2016 fordi han ønsket å ramme Trump og hjelpe Hillary Clinton.

Dossier author Christopher Steele admitted to the FBI that he leaked the Russia collusion story during the height of the 2016 election to help Hillary Clinton overcome her lingering email scandal and because he believed Donald Trump’s election would be bad for U.S. relations with his home country of Britain, according to documents declassified by the president in his final full day in office.

Steele arbeidet både for FBI og Hillary Clintons valgkampanje samtidig:

The FBI report of an interview agents conducted with Steele in September 2017, nearly a year after he had been terminated as an informant, provided explosive information about his motives in working simultaneously for the FBI and the opposition research firm for Clinton’s campaign.

Under debriefingen sa Steele at Orbis, det private etterretningsselskapet han arbeidet for, «red to hester»:

«STEELE explained that as the election season went on, they as a company were riding two horses — their client and the FBI — and after FBI Director James Comey’s reopening of the Hillary Clinton investigation, they had to pick one horse and chose the business client relationship over the relationship with the FBI,» the interview report stated.

Steele og hans Obris-partner Christopher Burrows, som var med på første dag av debriefingen, bad FBI om unnskyldning for lekkasjen, men klaget samtidig over at FBI ikke hadde betalt dem, og at dette var noe av grunnen til at de gikk til mediene.

De forklarer også at beslutningen var politisk motivert:

«STEELE and BURROWS described President TRUMP as their ‘main opponent’ and indicated that they were fearful about how Trump’s presidency negatively impacted the historical US-US alliance and the US-UK special relationship,» the memo stated.

Steele-rapporten inneholdt potensielt svært kompromitterende påstander om Trump fra en rekke anonyme kilder, men senere etterforskning har aldri kunnet bekrefte påstandene. Steeles nettverk av kilder er omtalt i detalj, men ikke navngitt, i det avgraderte FBI-dokumentet.

Av et annet avgradert dokument, som er omtalt i Daily Mail, går det frem at en anonym FBI-agent som var en av Steeles kontakter, hadde sagt under en høring bak lukkede dører at han ikke var i tvil om at Steeles rapport var politisk motivert. Det var fullstendig åpenbart at den skulle brukes politisk, presiserte han.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.