Inngangspartiet til Sahlgrenska universitetssykehus i Göteborg, Sveriges største sykehus. Foto: Sahlgrenska

Tre svenske regioner som er hardest rammet av pandemien – Stockholm, Gävleborg og Västra Götaland –, har aktivert en avtale som gjør det mulig å beordre helsepersonell på jobb i julen og frata dem fridager.

Inntrykket vi sitter igjen med fra mediene, er at det ikke skorter på vilje – personalet går allerede doble vakter, men helsevesenet har for få folk til for store oppgaver. Man risikerer å slite ut personalet og fremfor alt demotivere dem.

Arbeid i helsesektoren utføres best av mennesker som føler at de gjør en innsats for å hjelpe andre. Tvang er en dårlig motivasjonsfaktor.

Men svenske myndigheter tror på tvang.

Helsepersonell i de tre svenske regionene Stockholm, Gävleborg og Västra Götaland kan bli beordret på jobb i julen. Myndighetene har nå aktivert en kriseavtale som åpner for å inndra fridager og pålegge helsepersonell å jobbe lengre vakter. Til gjengjeld får de dobbelt lønn.

Kriseavtalen mellom arbeidsgiverne og de ansatte er kun tatt i bruk én gang tidligere, og det skjedde i Stockholm i vår.

Sverige har over 8.000 korona-døde.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂