Vest-Sverige risikerer strømmangel på sikt om ingenting gjøres for å øke kapasiteten i strømnettet. Dette fører blant annet til at bedrifter ikke etablerer seg i området.

Tula Ekengren er regionsutvikler med ansvar for energispørsmål i Västra Götalands-regionen, og hun sier at problemet har blitt undervurdert.

– Vår bedömning är att elnätskapaciteten inte kommer räcka till, och det betyder att det kommer bli så pass trångt att saker och ting inte får plats och därmed inte kan bli av, sier Ekengren til Sveriges Radio.

Industrien er avhengig av å tilføre strøm fra andre regioner, men dette stiller krav til strømnettets kapasitet. Å bygge ut strømnettet vil kunne ta opp mot 12 år.

– Vi kan inte vänta till att företagen är så pass redo att man skickar in en ansökan om utökad effekt för då har vi förlorat för många år i den tiden som vi behöver för att utveckla elnätet.

Dette øker risikoen for at bedrifter lar være å etablere seg i regionen.

– Jag vet att det finns sekretessbelagda förfrågningar om etableringar i Göteborg, och de etableringarna – och då pratar vi tusentals arbetstillfällen – avvaktar innan de med säkerhet vet att Göteborg kan säkra effekten åtminstone de kommande 15-20 åren, forteller Johan Trouvé, som er administrerende direktør for Västsvenska handelskammaren.

Problemene skyldes blant annet Sveriges klimapolitikk, som i mars ble hudflettet i Forbes. Særlig kritisk var artikkelen til at Sverige la ned godt fungerende kjernekraftverk som kunne produsere trygg og ren strøm i mange år til.

Västra Götaland er en region på nesten 24.000 kvadratkilometer, med over 1,7 millioner innbyggere.

Les også: Svenskene opplever strømkrise. Likevel skal befolkningen tvinges over til elbiler
Les også: Strømkrise i Sverige: – Bra for miljøet

Sveriges Radio
Nyheter Idag

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.