I Västra Götaland har opplevd ti bombeangrep så langt i 2021. Ikke en eneste av disse grove kriminalsakene er oppklart.

Sist i rekken var tirsdagens eksplosjon i Göteborg, som rammet en hel boligblokk. Dette regnes som den nest kraftigste eksplosjonen i Sverige i moderne tid. Det høye antallet eksplosjoner er ikke et nytt fenomen.

2018 låg antalet i länet på elva stycken för att öka till 21 stycken året därpå – ungefär hälften mot Stockholm och Malmö.

På riksnivå har det hittills i år skett 60 stycken bombdåd där Skåne ligger värst till följt av Stockholm. Tas även förberedelser och försök med fördubblas dock antalet till 116.

Sverige opplever en epidemi av skyteepisoder, voldtekter, fornedringsran, granatkasting og bombeangrep. Politimenn blir utsatt for vold, og nylig ble en politimann drept.

Les også: Andreas Danman begraves i dag. Politimannen og veteranen ble bare 33 år

«Sverigebilden» forverres, det tidligere så fredelige landet sammenlignes med Mexico og andre land som opplever indre strid mellom kriminelle gjenger.

Les også: Sverige er i krig – når skal vi tørre å si det høyt?

Regjeringen skylder på byggebransjen, og vil bekjempe gjengkriminalitet gjennom skatteskjerpelser.

Avtroppende sveiser og statsminister Stefan Löfven trøster med at svenske barn ikke bør frykte at de skal bli drept i den nærmeste fremtid.

– I think it’s very important to give the kids som kind of comfort,  that it’s not like they’re going to be killed soon or something.

Etterfølgeren Magdalena Andersson forsøker å fremstå kritisk til innvandringspolitikken, men velger å overse det som har skjedd under Löfvens regjeringsperiode, og retter kritikken mot Reinfeldt.

Man sitter igjen med en følelse at hun neppe vil gjennomføre store endringer i politikken som føres, hun vil trolig prioritere klima og genusteorier.

Men kanskje står vi foran en kursendring, muligens inspirert av suksessen til den sosialdemokratiske regjeringen i Danmark. Så spørs det om vår egen påtroppende statsminister Støre vil beholde Stefan Löfven som sitt politiske forbilde.

Utviklingen i Sverige er viktig også for oss. Grensen mellom Norge og Sverige er 1630 km lang, og helt ubeskyttet. Sverige har trolig allerede passert «the point of no return», for de tiltakene som er nødvendige er trolig politisk uspiselige.

Vi lever, som kineserne sier det, i interessante tider.

Oppdatering: En person er «pågrepet i sitt fravær» mistenkt for bombeangrepet i Göteborg tirsdag, ifølge Aftonbladet. Ifølge politiet etterforskes spor som ikke kan kobles til gjengkriminalitet.

Samnytt
Sveriges Radio

Kjøp bokpakke med «Hypermoral» og «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂