Politiet patruljerer gatene i Wien. Foto: Matthias Schrader / AP Photo / NTB 

Mandag ble det utført omfattende aksjoner mot islamistiske miljøer og høyreekstreme i Østerrike. Aksjonene var uavhengig av hverandre, skriver NTB, men man kan få inntrykk av at faren de to ulike miljøene utgjør er like reell.

Tirsdag meldte Document om en stor anti-terroraksjon mot Muslimske brorskap, som er etablert i landet:

I morgentimene mandag slo politiet til i en koordinert aksjon kalt «Operasjon Ramses» i fire byer i Østerrike, deriblant Wien. 60 leiligheter, hus, butikker og klubblokaler ble gjennomsøkt og 30 mistenkte ble arrestert.

– Vi iverksetter harde tiltak mot disse kriminelle, ekstremistiske og umenneskelige organisasjonene, sa innenriksminister Karl Nehammer.

Flere enn 70 personer, samt flere foreninger og organisasjoner er mistenkt for å tilhøre terrorgruppene Muslimsk brorskap og Hamas. Det er mistanke om organisert terrorvirksomhet, finansiering av terrorisme, forbindelse til andre kriminelle organisasjoner og hvitvasking av penger, heter det fra Graz statsadvokat. 30 personer er arrestert og skal avhøres.

Onsdag melder NTB at østerriksk politi også har gjennomført en omfattende aksjon mot høyreekstreme flere steder i landet:

Politifolk slo til mot elleve adresser i sju ulike delstater mandag. Totalt 40 personer er mistenkt for lovbrudd, samtlige for hatkriminalitet, som hovedsakelig er blitt begått på nettet.

Telefoner, datamaskiner og nazistisk materiale er beslaglagt, samt noen våpen.

Hva det «nazistiske materialet» består av, er et åpent spørsmål. Det påfallende ved NTBs dekning av saken er likevekten de finner når de omtaler anti-terroraksjonen og aksjonen mot høyreekstreme.

Razziaen skjedde samtidig som, men tilsynelatende uavhengig av, en stor aksjon mot over 60 adresser i landet mot politisk islam. Aksjonen var rettet mot palestinske Hamas og Det muslimske brorskapet.

I en uttalelse mandag understreket påtalemyndigheten at politiaksjonen ikke har noen forbindelse med terrorangrepet i Wien for en uke siden, der fire mennesker ble drept, men at den er resultatet av en omfattende etterforskning som har pågått i over ett år.

40 personer er altså mistenkt for hatkriminalitet, mens de omkring 70 mistenkte, hvor av 30 er arrestert for tilknytning til Muslimsk brorskap, ikke nevnes. Hvilken av gruppene utgjør den største reelle faren?

Man kan få inntrykk av at det ene ikke er farligere enn det andre, og det til tross for alle menneskelivene som har gått tapt i islamistisk terror i Europa den siste tiden.

Relativismen medfører at alt er like riktig eller like galt, nyansene forsvinner. Ingenting betyr noe mer enn noe annet. Å gå i tog og å utføre terrorhandlinger er like ille. Slik blir det når ingen ting er bedre eller verre enn noe annet. Det er å overføre teori til en virkelighet der noen blir skutt eller kuttet hodet av, samtidig som andre ser skumle ut mens de går i tog.

Det må være lov å spørre om denne likevektige virkelighetsforståelsen er bærekraftig for samfunnet vårt på sikt.

 

Kjøp Halvor Foslis klassiker her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.