Østerrikes innenriksminister Karl Nehammer sier at kampen mot organisert, islamsk terror er avgjørende for rikets sikkerhet. Foto: AP Photo / Markus Schreiber / NTB

I morgentimene mandag slo politiet til i en koordinert aksjon kalt «Operasjon Ramses» i fire byer i Østerrike, deriblant Wien. 60 leiligheter, hus, butikker og klubblokaler ble gjennomsøkt og 30 mistenkte ble arrestert.

– Vi iverksetter harde tiltak mot disse kriminelle, ekstremistiske og umenneskelige organisasjonene, sa innenriksminister Karl Nehammer.

Det ble understreket at aksjonen ikke hadde direkte tilknytning til terrorangrepet i Wien, men at aksjonen hadde vært planlagt i lang tid, skriver avisen Krone mandag.

Flere enn 70 personer, samt flere foreninger og organisasjoner er mistenkt for å tilhøre terrorgruppene Muslimsk brorskap og Hamas. Det er mistanke om organisert terrorvirksomhet, finansiering av terrorisme, forbindelse til andre kriminelle organisasjoner og hvitvasking av penger, heter det fra Graz statsadvokat. 30 personer er arrestert og skal avhøres.

Som statsadvokaten kunngjorde, ble aksjonen iverksatt etter «omfattende og intensiv etterforskning det siste året», skriver Krone.

Til tross for at det Muslimske brorskapet dukker opp i Europa og Nord-Amerika under påstand om ikke-vold for å nå sine mål, opprettholder brorskapet ifølge undersøkelser kontakt med terrorgrupper, og har nære ideologiske og økonomiske bånd til radikale islamske grupper i den syrisk-irakiske borgerkrigen.

I følge resultatene av etterforskningen så langt, støtter representanter for det Muslimske brorskapet i Østerrike, uavhengig av hjemland, også aktivitetene til den palestinske terrororganisasjonen Hamas, som ble grunnlagt i 1987 som en gren av det Muslimske brorskapet.

Hamas har som mål å ødelegge staten Israel og etablere en islamsk stat med Jerusalem som hovedstad. Denne Hamas-strategien er derfor å se på som en del av den overordnede strategien til det Muslimske brorskapet.

Statsadvokatkontoret i Graz legger særlig vekt på at handlingen ikke er rettet mot muslimer eller mot det religiøse, islamske samfunnet. Snarere er aksjonene ment å beskytte muslimer, hvis religion misbrukes for å spre antikonstitusjonelle ideologier. Det Muslimske brorskapet er ikke et religiøst samfunn, men står for religiøst motivert politisk ekstremisme, hevder statsadvokaten i følge avisen.

Sverige i endring. Kjøp Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.