Nytt

Politiet i Østerrike har gjennomført en massiv aksjon mot terrormistenkte i Wien og Graz. Over 800 politifolk deltok i innsatsen, ifølge østerrikske medier.

ebu-temja

Aksjonen skal ha vært rettet mot hatpredikanten Ebu Tejmas nettverk. Selv ble han fengslet for 20 år i fjor.

 

Mer enn ti personer er pågrepet, ifølge avisa Kurier. De pågrepne mistenkes for å ha prøvd å bygge opp og rekruttere medlemmer til en radikal islamistist-gruppe. Flere av dem har vært overvåket av østerrikske myndigheter.

Aksjonen har vært forberedt i flere uker og skal ikke ha noe å gjøre med 17-åringen som ble arrestert fredag i forrige uke, mistenkt for å ha planlagt en terrroraksjon med bilbombe i Wien.

Ifølge Kronen Zeitung var nettverket til hatpredikanten Mirsad O. alias «Ebu Tejma» et av målene i aksjonen, men dette er ikke bekreftet av myndighetene. Ebu Tejma fikk en fengselsdom på 20 år i fjor for terrororganisering, oppfordring til drap og grov vold.

I tillegg til mange leiligheter i Graz ble åtte bakgårds-moskeer (Hinterhof-Moscheen), alle finansiert fra utlandet – hovedsakelig araberverdenen – stormet av politiet.

two-young-girls-who-fled-austria-are-inspiring-other-teenagers-to-join-isis-photo-credit-hersabogna

Ebu Tejma skal ha rekruttert de to østerrikske tenåringene Samra Kesinovic og Sabina Selimovic som endte opp hos IS i Raqqa. Det vakte stor internasjonal oppmerksomhet da de i april 2014 forsvant fra sine hjem. De skal ha etterlatt en lapp til sine foreldre i Wien hvor det stod: «Ikke let etter oss. Vi skal tjene Allah og vil dø for ham».
Og døde er de trolig: Selimovic skal ha falt i kamp, og Kesinovic skal ha blitt slått ihjel med hammer etter at hun prøvde å rømme fra en tilværelse som sex-slave i Raqqa.

 

Kurier skriver at personer fra det tidligere Jugoslavia har vært under observasjon mens de angivelig har bygget opp en terrorgruppe og rekruttert medlemmer.

Vielmehr handle es sich um einen seit Wochen geplanten Zugriff. Die Landesämter für Verfassungsschutz in der Steiermark und Wien haben demnach Personen aus dem ehemaligen Jugoslawien observiert, die versucht hatten, eine radikal-islamistische Organisation aufzubauen und dafür Mitglieder zu rekrutieren. In den frühen Morgenstunden des Donnerstag erfolgte schließlich der Zugriff durch den Verfassungsschutz und die Cobra.

 

Kurier: Zehn Festnahmen bei Anti-Terroreinsatz in Wien und Graz

Kronen Zeitung: Anti-Terror-Großrazzien gegen radikale Islamisten