Oberlandesgericht i Graz, som er den høyeste rettsinstansen i de østerrikske delstatene Kärnten og Steiermark, har frifunnet 17 medlemmer og sympatisører av organisasjonen Identitäre Bewegung Österreich for ansporing til hat. Det melder Kronen Zeitung.

De samme personene ble først dømt i en lavere instans på grunnlag av aksjoner som hadde funnet sted i Graz, Klagenfurt og Wien.

I Graz i april 2016 hadde bevegelsen hengt opp et 16 meter bredt banner med påskriften «Islamisering dreper» og dynket det med teaterblod. I juni 2016 stormet flere av de siktede en forelesningssal ved universitetet i Klagenfurt, hvor det pågikk en forelesning om asyl og migrasjon. Og i mars 2017 hengte bevegelsen opp et banner på ytterveggen til den tyrkiske ambassaden i Wien, med en oppfordring til Tyrkias president Erdogan om å «hente sine tyrkere hjem».

Foto: Twitter.

Premisset for frifinnelsen, som er rettskraftig, er at det ikke kan bevises hinsides rimelig tvil at det dreide seg om ansporing til hat, skriver den østerrikske avisen. Det handler om et grensetilfelle, bemerker rettens formann.

Påtalemyndigheten hadde anført at aksjonene hadde som formål å skape en negativ atmosfære hvor det ble forsøkt fremstilt at alle muslimer utgjør en terrortrussel, og viste i den forbindelse til bruken av begrepet «islamisering» istedenfor «islamisme».

Det lar seg ikke gjøre å skille den islamske terrorismen fra den islamske verdenen hvor denne terrorismen oppstod, fremholdt den italienske forfatteren og journalisten Oriana Fallaci (1929–2006) i et intervju med Charlie Rose i 2003.

 

Kjøp «Hypermoral» av Alexander Grau fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.