Tyske identitære aktivister marsjerer i Berlin den 17. juni 2017. Foto: Paul Zinken / DPA via AP / NTB.

Regjeringen i Østerrike har onsdag lagt frem en lovpakke med terrorbekjempende tiltak i kjølvannet av terrorangrepet i Wien den 2. november 2020, der den islamisten Kujtim Fejzullai drepte fire personer og skadet 23 i sentrum av den østerrikske hovedstaden.

Tiltakene skal omfatte forbud mot symbolene på bestemte islamistiske organisasjoner, men også symbolet på identitærbevegelsen, melder Heute .

Identitäre Bewegung in Österreich (IBÖ), som er en avlegger av den opprinnelig franske bevegelsen Génération Identitaire (GI), har eksistert siden 2012, og er i likhet med de likelydende organisasjonene i andre land en militant ungdomsbevegelse av innfødte europeere som har erklært ideologisk krig mot islamisering og masseinnvandring.

Østerrikske myndigheter klassifiserer IBÖ som høyreekstrem, og blant anklagepunktene mot bevegelsen er at den snakker om befolkningsutskiftning, noe myndighetene mener er en konspirasjonsteori.

IBÖ-leder Martin Sellner, som er kastet ut av sosiale medier og kom i myndighetenes søkelys da det ble kjent at Christchurch-terroristen hadde gitt penger til bevegelsen, sier i en kommentar på Telegram at et slikt forbud er totalitært. Organisasjonen er kjent for spektakulære aksjoner, men tar i prinsipp avstand fra vold.

Symbolet på organisasjonen i alle land er den greske bokstaven lambda inne i en sirkel med med svart skrift på gul bunn. Varianter av logoen er også i bruk.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.