Sharia-politi har fått fotfeste midt i Wien. Muslimske menn fører kontroll med kvinners påkledning og trakasserer dem som ikke følger islamsk kleskode.

– Vi aksepterer ikke blandingsekteskap

I 2016 ble det første gang rapportert om tsjetsjensk «moral»-politi i Wien og i 2021 ble en mann dømt for via lukkede grupper på sosiale medier å ha delt informasjon om jenter som var blitt for vestliggjort i livs- og klesstil, for så å avsløre og terrorisere dem. Kvinner som ikke ville dekke til håret ble banket opp. 

Flere av mennene ble stilt for retten og en av dem ble dømt til betinget fengsel.

– Vi tsjetsjenere har våre egne tradisjoner og aksepterer ikke blandingsekteskap, forklarte en av de tiltalte. 

Selvbestaltet moralpoliti

Betinget fengsel har ikke avskrekket tsjetsjenerne. Nu beretter en rekke østerrikske medier om en ny avsløring av moralpoliti i Wien.

Kronen Zeitung ble mandag vidne til ikke-vestlige scener ved Handelskai T-banestasjon i Wien-Brigittenau hvor to unge kvinner oppholdt seg. De ble «anholdt» av en gruppe menn som identifiserte seg som «moralpoliti» med selvbestaltet rett til å sjekke påkledningen deres. 

Stygt slått ned

Kvinnene kjente en av mennene fra sosiale medier. Ifølge Kronen Zeitung var den ene av kvinnene blitt hengt ut i sosiale medier på bakgrunn av bilder hun hadde lastet opp på nettet, for å være «umoralsk og vestliggjort». Hun hadde avtalt å møte mannen for en «oppklarende samtale om problemet». Til møtet dukket han opp sammen med tre likesinnede.

Situasjonen eskalerte til grovt munnhuggeri og mannen spyttet henne i ansiktet. Da den 17 år gamle kvinnen spyttet tilbake ble hun slått stygt ned før mennene flyktet fra åstedet. En kort medisinsk sjekk avslørte ingen alvorlige skader. 

Den andre kvinnen hadde dekket til håret og ble av den grunn skånet av moralens voktere.

Utbredt fenomen

– Unge jenter blir tyrannisert av fanatiske muslimer, og både den svartgrønne forbundsregjeringen og det rødgrønne bystyret forholder seg passivt, kritiserte Maximilian Krauss, ungdomstalsmann for det konservative Freiheitliche Partei Österreichs, Wien.


Ifølge østerriksk politi er oppfordringer til vold mot kvinner som ikke følger islamsk moral- og kleskodeks, vanlig i sosiale medier.

Politiet ønsker derimot ikke å bekrefte at det faktisk dreier seg om moralpoliti. 

– Omstendighetene og de mistenkte gjerningsmennene er under efterforskning.

Når trusselsituasjonen vurderes er skylapper en utbredt europeisk tendens. Dette gjennomskues på sosiale medier:

– I sentrum av Wien: Islamsk moralpoliti banker opp kvinne. Men truslene kommer fra høyresiden, også i Østerrike:

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.