Komikeren og forfatteren Aron Flam på scenen i Chateau Neuf i 2015. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Aron Flam frikjennes for brudd på opphavsrettighetene, melder Patent- och marknadsdomstolen i Sverige ifølge Aftonbladet. Han har hele tida selv nektet for å ha gjort noe galt.

Tiltalen gikk ut på at han hadde brukt bildet “En svensk tiger” av Bertil Almqvist ulovlig på omslaget på sin bok. “Det här är en svensk tiger”.

 

I Flams utgave har tigeren en hakekorsarmbind og gjør en Sieg Heil-hilsen. Etter Patent- och marknadsdomstolen oppfatning er gjenbruket av tigeren en parodi, som faller inn under «parodiunntaket»:

– Domstolen har funnit att (den tilltalades) tiger är allt för lik originalverket för att vara ett nytt och självständigt verk. Däremot har den förklaring som (den tilltalade) har lämnat inför domstolen visat på att (den tilltalade) med parodins grepp endast har velat ifrågasätta det budskap som En Svensk Tiger historiskt är förknippad med. Vid en avvägning mellan de motstående intressena i målet har domstolen kommit fram till att detta har varit tillåtet, säger rättens ordförande rådmannen Carl Rosenmüller i ett pressmeddelande.

Det er Beredskapsmuseet som eier rettighetene til den opprinnelige tigertegningen. Den ble brukt til å minne innbyggerne om å ikke røpe viktig informasjon til potensielle spioner under krigen. De likte dårlig Flams tigerversjon, som pryder omslaget av en bok som er kritisk til det omfattende svenske samarbeidet med det nazistiske regimet under siste verdenskrig.

 

 

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.