Svensk politi slo sist torsdag til mot Samizdat forlag i Stockholm og tok med seg hele opplaget på 2.200 bøker av komikeren Aron Flam, fordi han hadde modifisert et bilde som Beredskapsmuseet har copyright på.

Originalen er ikonisk i Sverige. Den er laget av Bertil Almqvist i 1941 på oppdrag fra Statens informasjonstjeneste, SIS, som ville ha et symbol som oppfordret borgerne til å være på vakt. Resultatet ble: En svensk tiger. Det bygger på et ordspill. Tiger betyr selvsagt å tie. «En svenske tier». Men det kan også bety en svensk tiger, derfor var bildet en tiger med blå-gule striper. Beredskapsmuseet liker åpenbart ikke at noen tuller med bildet. I Skåne ville man bruke det til å mane folk til å vaske hendene under coronaen. Men det ble slått ned på.

Aron Flam er satiriker. Han tar et symbolsk bilde og vrenger det til det motsatte: Den svenske tigeren gjør Sieg Heil. Det er krenkende. Men bør det straffes? Og bør politiet brukes til å håndheve copyright?

Det er den type konflikter som normalt løses i rettssalen. Men her grep politiet inn, med det konsekvenser det har for et forlags økonomi. Hvordan vil det påvirke forlags risikovillighet i andre sammenhenger?

Ifølge Aftonbladet kan «krenkelsen» komme til å koste Samizdat en halv million i erstatning. Skal et offentlig museum torpedere et forlags økonomi?

Även ordförande för Publicistklubbens Stockholmskrets, Robert Aschberg, reagerar starkt på det här tillslaget.

– Jag tycker att det är mycket allvarligt att staten går in och tar böcker. Det här är tydlig satir och verket är kraftigt förändrat från originalet, säger han.

Sverige er ikke helt som andre land. Commons wikipedia legger ut bilder for offentlig bruk. Hvis man bare oppgir fotograf. Men svenske domstoler har kommet til at det kan de ikke gå med på og forbyr onlinepublisering fra Commons wikipedia.

On 4 April 2016, however, the Supreme Court of Sweden issued a statement that the first paragraph in Article 24 does not extend to publication in online repositories, and on 6 July 2017, a lower court ruled that linking to depictions of copyrighted artworks hosted on Commons in a database constitutes copyright infringement. See COM:CRT/Sweden#Freedom of panorama for more information. Se under En svensk tiger.

 

 

 

 

Polisen beslagtog Aron Flams böcker i bokräd

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.