Pave Frans har nok ikke helt forstått kraften i USAs oppgjør med Kina. Foto: Yara Nardi/Reuters/Scanpix

Pave Frans skal ha avslått å møte utenriksminister Mike Pompeo når denne besøker Roma tirsdag. Pompeo ønsket å diskutere Vatikanets avtale med Beijing. USA mener denne avtalen undergraver kirkens autoritet. Det er uten sidestykke at en pave nekter å motta en amerikansk utenriksminister.

Pope Francis has reportedly refused to meet with Mike Pompeo to discuss a controversial accord between the Vatican and China, as the US Secretary of  State visits Rome on Tuesday to drive home his warning that it endangers  the “moral authority” of the Church.

Kirkens moralske autoritet for ny relevans nå som Trump har nominert en profilert katolikk som ny høyesterettsdommer.

Paven begrunnet avslaget med at han ikke ønsket å fremstå som en som blandet seg i amerikansk valgkamp, men den virkelige grunnen er at Pompeo skarpt kritiserte konkordatet som paven inngikk med kommunistregimet.

However, the snub was linked behind-the-scenes to Mr Pompeo’s forceful  denouncement of the Vatican’s deal with Beijing in a magazine article this  month, the newspaper said.

Pompeo skrev i en artikkel for det katolske magasinet First Things at kirken risikerer å undergrave sin moralske autoritet.

Kina har to kirker, en statlig og en undergrunnskirke som forfølges og forfølgelsen har tiltatt. Paven har gått med på å godkjenne prester og biskoper Beijing utnevner og dette blir av undergrunnskirken oppfattet som forræderi. Avtalen ble inngått for to år siden og skal fornyes i løpet av få uker.

Pompeo har avfyrt et skudd foran baugen til paven: Ikke gjør det!

“No regime suppresses faith on a larger scale than the Chinese Communist  Party,” he said, mentioning the Uighur minority of western China. The  party had waged a “decades-long war on faith.”

Men Vatikanet ble fornærmet. -Det er ikke slik at man fornærmer vertskapet før man ankommer, sies det i Roma. Der i gården tror man at Pompeo forsøker å appellere til konservative katolikker før valget.

Andre som har fulgt med på Pompeos kamp mot kommunistene har sett et hans engasjement for religionsfrihet stikker dypt og er ekte. Pompeo er villig til å ta en fight med alle som støtter kommunistene, også paven.

 

https://www.telegraph.co.uk/news/2020/09/27/vatican-bitter-clash-us-controversial-agreement-catholics-china/

Nick Squires
ROME and
Andrea Vogt
27 September 2020 • 6:58pm

Pope ‘refuses to meet Pompeo’ as US seeks to turn Vatican against
controversial deal with Chinese state
Criticism of the China-Vatican accord by the US Secretary of State is seen
as ‘unprecedented’