USAs utenriksminister Mike Pompeo. Stillbilde: Washington Post / YouTube.

USAs utenriksminister Mike Pompeo ba onsdag pave Frans ta avstand fra Kina. USA mener regimet i Beijing undertrykker religionsfriheten.

– Ingen andre steder er religiøs frihet under et større angrep enn i Kina, sa Pompeo på en konferanse organisert av Vatikanets USA-ambassade onsdag.

Utenriksministeren møtte ikke med paven, som unngår denne typen møter i en valgkampperiode, opplyser en kilde i Vatikanet til AFP.

Pompeo har tidligere kritisert Vatikanets 2018-avtale med Kina om utnevnelsen av biskoper. Avtalen skal fornyes, men USA viser til brudd på menneskerettighetene og mener avtalen svekker kirkens moralske lederskap.

– Verdslige hensyn må ikke hindre Den katolske kirken fra å ta prinsipielle standpunkter, understreket Pompeo.

Uttalelsene fra Pompeo har ikke blitt tatt godt imot, ifølge erkebiskop Paul Gallagher, som er ansvarlig for Vatikanets forhold til andre stater.

– Ved forberedelsen av denne typen besøk blir man på forhånd enig om agendaen gjennom private og konfidensielle samtaler. Dette er en regel innenfor diplomatiet, sa Gallagher.

 

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.