Foto: Leah Millis/Reuters/Scanpix

Utenriksminister Mike Pompeo har gitt Kongressen beskjed om at Hongkong ikke lenger har den selvstendige statusen som betyr at den gjør seg fortjent til særskilt status. Det er denne statusen som garanterer Hongkongs rolle som internasjonalt finanssentrum.

Den rollen kan nå stå for fall.

– Mens USA håpet at et fritt og velstående Hongkong kunne bli en modell for det autoritære Kina, er det nå blitt klart at Kina modellerer Hongkong etter seg selv, sa Pompeo.

– Beijings katastrofale beslutning er bare den siste i en rekke handlinger som fundamentalt undergraver Hongkongs autonomi og friheter, samt Kinas egne løfter til Hongkongs folk, sier Pompeo med henvisning til avtalen mellom Storbritannia og Beijing.

– Ingen fornuftig person kan i dag hevde at Hongkong har en høy grad av selvstyre fra Kina, gitt fakta på bakken, sier Pompeo.

Dermed har Pompeo satt i gang prosessen som gjør det mulig å frata Hongong den særskilte statusen, hvis Beijing fortsetter å rulle ut de store kanonene.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.