Town hall-møtet var i Bidens hjemby Scranton i Pennsylvania. Det ga Biden anledning til å fortelle om klasseforskjellene i oppveksten, men så tipper det igjen over når han sier at noen har bemerket at han ikke har gått på et prestisjeuniversitet. Som om dét gjør noe! Biden hisser seg opp. Trump har jo fått alt i hendene. Han glemmer å fortelle hvor mange millioner dollar familien hans har tjent mens han satt som visepresident. Hvis Biden pynter seg med lånte fjær – at han kommer nedenfra – kan det slå kontra. Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Scanpix

CNN holdt torsdag et såkalt town hall-møte med Joe Biden. Det er ment å være en anledning til at vanlige velgere kan møte kandidaten. I Bidens tilfelle er alt regissert: Det er ikke stoler i hallen, men biler. Og selv de er det stor avstand mellom.

En må anta at Biden kjenner spørsmålene, slik at han kan forberede seg. Men nettopp vissheten om at han får all denne hjelpen, gjør hans opptreden desto mer avslørende. Selv under optimale betingelser klarer ikke Biden levere.

Han får et spørsmål fra en datter hvis mor fikk kreft, og familien måtte bruke av oppsparte midler. Det er den slags spørsmål en rutinert politiker kan svare på som et oljet maskingevær. Men midt i svaret begynner Biden å snakke om sin sønn Beau, som døde av hjernesvulst, og han blir et øyeblikk svært følelsesmessig berørt. Han avslører et følelsesskifte som er betegnende for mennesker med alderdomssvekkelse.

Han har ikke kontroll over seg selv.

 

En tidligere sheriff stiller et spørsmål, og Biden spør: – Har ikke vi møtt hverandre før? – Jo, det har vi, sier sheriffen, og man lurer om dette er spontant. Neppe. Det skal vise at Biden er i besittelse av sine evner.

«» er Demokrat. Han sier mange er bekymret over tendensen til lovløshet og lurer på om Biden vil bygge videre på Trumps kriminalreform. Dette er et av Trumps store resultater som er allment anerkjent. USAs første svarte president klarte ikke gjøre noe med et system som dømte svarte menn til livsvarig etter et system Biden hadde vært med på å stemme igjennom.

Biden sier han fordømmer all vold. Men han nevner ikke politifolkene som ble skutt i Compton lørdag. Det ville enhver profesjonell stemmesanker visst at han måtte gjøre, for å vise at han bryr seg. Når politifolk blir forsøkt drept i sine biler, holder det ikke å si at man fordømmer all vold.

Biden holder seg til tema en liten stund, og snakker om First Step-reformen til Trump. Men så sklir han over i det som på amerikansk kalles «rants», talestrømmer mot Trump. Han sier volden er Trumps ansvar, for det er han som er president, og det er han som sprer hat.

Retorikk er én ting, men dette treffer ikke en gang målet. Byene hvor vold og kriminalitet florerer, er Demokratisk styrte, og ved å late som om de er Trumps ansvar, viser Biden bare at han ikke vil forholde seg til realitetene.

Trump har tilbudt Demokratiske guvernører og borgermestere hjelp, men har fått nei i de fleste tilfeller.

Biden begår en annen feil: Han overdriver. Han vil vise at seks firestjernersgeneraler var mot Trump. Han sier Trump misbrukte militære til å rydde plassen foran Det hvite hus for fredelige demonstranter, bare for at han skulle få tatt et bilde foran en protestantisk kirke.

Demokratene har pisket seg selv opp i en anti-Trump-frenzy, og når Biden går på denne tredemøllen, blir han borte i sin egen svada. Men mange Demokrater merker ikke at det ikke lenger gjør inntrykk på velgerne.

Måten Biden svarer på, gjør at selv det han anser for sitt paradenummer – å angripe presidenten for covid-håndteringen –, kan falle dårlig ut for ham. Han går over the top. Han overdriver så det blir en karikatur.

Kina

Han fikk spørsmål om Kina og Russland. Svaret på Russland var forutsigbart: Russland er en motstander og må behandles som sådan.

Svaret på spørsmålet om hvorvidt Kina er en motstander, er mer interessant. Kina har påført USA covid-pandemien. Det er sterk motstand og antipati mot Kina i befolkningen. Likevel vil ikke Biden kalle Kina en motstander, men en konkurrent.

Biden criticized Trump’s record on China compared to the Obama administration’s, and Cooper followed up on whether Biden sees China as “an opponent?”

Biden responded, “I view China as a competitor, a serious competitor. That’s why I think we have to strengthen our relationships and our alliances in Asia. … We’re going to abide by international norms. That’s what we’re going to do and insist that they do.”

Biden er sårbar på Kina, men synes ikke å ha forstått det.

Første runde mot Trump er 29. september.

Trump var på rally på en flyplass i Wisconsin torsdag og snakket nonstop i over en time. Det er ingen som holder hans tempo.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.