Kronprinsen besøker Salam 28. august 2019. Salam har høy attraksjonsverdi, siden den viser muligheten for å forene islam og homokulturen. Men mange nisser følger med på lasset. foto: Tore Meek/Scanpix

Det har oppstått et nytt hardt venstre som er både rødt, grønt og rosa. De er på offensiven Siste offer er en Facebook-gruppe ved navn Ekvalisme 1, som falt i deres klør da en moderator skulle overlate rorpinnen til en annen, men slumset – og vips, hadde noen andre overtatt. Utrenskningen begynte umiddelbart.

Det er nettstedet subjekt.no som forteller historien, og den er ubehagelig. Den vekker samme følelser som vi kjenner igjen fra USA: et fremadstormende, revolusjonært miljø som kontant og militant fjerner meninger og folk de ikke liker.

Noen av landets mest kjente debattanter, kulturprofiler, politikere, journalister og redaktører er blant medlemmene i Facebook-gruppen Ekvalisme 1, som inntil nylig diskuterte kjønns- og likestillingspolitikk, ofte fra et ikke-feministisk ståsted.

Kuppingen av Facebook-gruppen Ekvalisme 1 peker ut over seg selv. Både personene og praksisen sier noe om at revolusjonære og totalitære krefter er på fremmarsj, også i Norge.

Ekvalisme 1 er et nettsted som er ukjent for de fleste. Men praksis drar vi kjensel på. Flagget i headingen er skiftet ut med transefarger. Det er en spenning mellom feminister og transer som er lite kjent og belyst i den store offentligheten. Transer har en helt annen definisjon av frihet og kjønn enn feministene. Feminister holder seg til biologi, transer overskrider den.

Også personene bak kuppet kaster et interessant lys over intriger og maktkamper innad i kulturlivet.

En av kuppmakerne er Begard Reza, leder av skeive muslimers organisasjon Salam.

Men Reza er også noe mer. Hun er medlem av den nye Ytringsfrihetskommisjonen. Som sådan er det spesielt at hun er med på å kuppe et nettsted og utestenge folk.

Radikal Portal omtales hun som «en antirasistisk feminist og filmskaper, jobber i Skeiv Verden, er leder i Interfem og styremedlem i UngKurd og Landsforeningen mot rasisme».

32-åringen hadde vært administrator i Ekvalisme 1 i noen knappe minutter, før hun byttet coverbildet og endret gruppens skikk for debatt betraktelig.

Gamle debattråder ble slettet, tidligere moderatorer ble fjernet, flerårige medlemmer ble bannlyst, kritikk mot de nye administratorene ble sensurert, og nå må alle nye innlegg i debattgruppen forhåndsgodkjennes av de nye administratorene.

Begard slapp til ved en lapsus. Den forrige moderatoren lot døra stå åpen, og vips, overtok kvinnefrontaktivisten Stine Bergsten, som straks overlot styringen til Begard. Begard var ikke vond å be og revolusjonerte nettstedet.

Slikt gjør man ikke. Det er å trampe på folk.

En av dem som deltok i Ekvalisme 1, var journalisten Kathrine Jebsen Moore .

– Jeg er ikke overrasket over at det blir sensur, utkastelser og en strøm av nye medlemmer fra Rødt og andre radikale grupper. Det er helt i tråd med slik de tenker: Meningsmangfold er en uting, for språk er makt og kan misbrukes av mennesker uten de korrekte meningene, og slik sett har gruppen helt skiftet mål og mening, sier hun.

Dette er den samme militans vi har sett utvikle seg i USA, først på campus, så i gatene, og den er ikke fremmed for vold og sensur. Samtidig vil man rense historien, pensum og politikken for urene meninger.

Det hele har et totalitært preg.

Rezas medlemskap i Ytringsfrihetskommisjonen gjør hennes deltakelse i sensur og utestengelse til en delikat problemstilling. Men ikke ifølge leder av kommisjonen, Kjersti Løken Stavrum.

Hun ser ingen relevans for Rezas deltakelse i kommisjonen og rollen som administrator i Ekvalisme 1.

Men det er kanskje ikke så overraskende med tanke på kommisjonens mandat. Den skal se på innskrenkning av ytringsfriheten i forhold til hatytringer og falske nyheter.

 

Bestill Kent Andersens bok om klimasaken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.