Den årlige Pride-hagefesten hos Canadas ambassade i Oslo ble avlyst etter sterke protester fra regnbuefolket selv. Årsak: Israels ambassade var invitert.

Det intellektuelle nivået for den politiske aktivismen i Pride-bevegelsen når stadig nye høyder. Det er mye å henge seg opp i når bevegelsens selverklærte toleranse og mangfold utfordres til et punkt der det avføder intoleranse og enfold.

Canadas ambassades årlige hagefest under Pride i Oslo har vært tradisjon siden 2015. Ambassadefolkene fra Israel var invitert som vanlig også i år. Ikke så rart, siden Israel er det eneste landet i Midtøsten med en tolerant kultur for mennesker med avvikende seksuelle preferanser.

«The Diplomatic Celebration of 2SLGBTQI+ Pride» omtaler den kanadiske ambassaden arrangementet som. Slår man det opp på verdensveven får man snart vite at 2SLGBTQI+ står for «2 Spirits Lesbian Gay Bisexual Trans Queer Intersex, med mer».

Så her skulle altså mangfoldsseksuelle skapninger av mange slag vært i lystig og uformell champagne-passiar med ambassadefolk fra mange land. I en sommerlig utendørssetting. Men så ble det i stedet bare kluss, for – ALARM! – det oppsto et avvik fra det fastspikrede, politiske programmet.

Tanken på at Israels ambassade skulle være representert ble for tung å bære for åndspygmeene i regnbueland. En rekke «skjeve organisasjoner» varslet boikott, anført av organisasjonen for LHBTQI+-mennesker med muslimsk bakgrunn, Salam.

Selv med Pride og gøyale sex-eskapader som bakteppe, leder menneskene fra den islamske kulturkretsen an som de mest humørløse og intolerante. Det er kanskje ikke så rart hvis man tar i betraktning islams tradisjonelle motstand mot fest og moro. Salams Israel-hat overgår med klar margin den kjærligheten de eventuelt måtte nære for en god Pride-fest.

Kurdiske Begard Reza, generalsekretæren i Salam, snur tingene på hodet og sier til Blikk at ambassadens avlysning er israelernes feil.

– Det viser at Israel ikke lytter til den skeive bevegelsen når de ikke ville trekke seg fra hagefesten. Det er på grunn av Israel at hagefesten nå er avlyst, sier Reza.

Resonnementet er helt der oppe blant «det var fordi hun hadde miniskjørt på seg at hun ble voldtatt» og co.

– Det har vært flott å se at den skeive bevegelsen […] støtter initiativet Salam tok om å få Israels ambassade fjernet fra festen, sier Reza.

Må. Få. Fjernet. Disse. Jødene.

– Det at Israel er invitert gjør en boikott helt nødvendig grunnet situasjonen i Palestina. Dette er en svært alvorlig situasjon som har pågått i 76 år, men det pågående folkemordet gjør det særlig umulig for oss å skulle spise kanapeer med Israels ambassade, skriver Salam i en uttalelse.

Ikke et ord om hvor umulig situasjonen har vært for homofile og andre Pride-deltakere i araberkontrollerte deler av Israel og Midtøsten de siste 76 år.

Over the course of five years, Abdul [sønn av et Hamas-medlem og bosatt i Gaza] says Hamas would kidnap him off of the streets, torture him, and then rerelease him. Finally, at 22, they let him go for the last time. He was forced to take an oath on the Quran that he wouldn’t «be gay again.»

Abdul, sønn av et Hamas-medlem og bosatt i Gaza, sier han ble bortført fra gaten av Hamas over en periode på fem år, torturert og sluppet ut igjen. Til slutt, da han var 22 år, lot de ham gå for siste gang. Han ble tvunget til å sverge en ed på koranen om at han aldri skulle bli «homse på nytt».

– Avgjørelsen om å avlyse var vår egen, understreker Canadas ambassade i Oslo i en kunngjøring på e-post til deltakerne, men legger til at avgjørelsen «har blitt belyst gjennom kommunikasjon og samråd med norske 2SLGBTQI+-organisasjoner og andre involverte».

Ambassaden skriver (oversatt fra engelsk):

Kjære venner,

Det er med tunge hjerter at vi må meddele at årets diplomatiske feiring av 2SLGBTQI+-Pride er avlyst. […] Formålet vårt med arrangementet er å forene mennesker rundt en felles sak, og derfor vil vi i år ikke fortsette som planlagt, fordi vi forstår fra samrådet [med organisasjonene] at å gjøre det ville skape splittelser i fellesskapet i den nåværende, splittende geopolitiske konteksten. Vi vet at denne avlysningen vil komme som en skuffelse for mange […] men inkludering og samhold til støtte for 2SLGBTQI+-Pride må alltid være vår prioritet.

[…] i stedet for vår tradisjonelle samling, vil vi sette av et øyeblikk til å reflektere, sette oss selv i andres sko, se verden fra deres perspektiv og utfordre oss selv til å tenke på en handling vi kan gjøre for å gjøre deres verden litt bedre. Vi håper at du vil bli med oss på dette, og at disse bidragene, uansett hvor små, vil legge til og multiplisere over tid, bidra til å generere nye grunner og muligheter til å komme sammen på et eller annet tidspunkt og feire igjen.

I tillegg til Salam var Oslo Pride, Skeiv Verden, FRI Oslo og Viken, PKI, Skeiv Ungdom, Skeive funkiser og Garmeres blant organisasjonene som varslet boikott av ambassadefesten.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.