De svenske ungdomsanstaltene som huser mindreårige drapsmenn har liten sikring av de «innsatte». For en måneds tid siden stakk en 18 år gammel morder av fra sine sikkerhetsvakter under en handletur på et shoppingsenter.

Abdirizak Abdimalek Osman ble enkelt befridd fra sine to ubevæpnede sikkerhetsvakter en formiddag i juli ved at en taxi med to menn dukket opp og tok ham med seg.

Idag rapporteres det at to andre ungdomsforbrytere også er blitt «befridd» fra Råbyhemmet – en lukket ungdomsanstalt.

Råby Ungdomshem mangler gjerde og det var dette som gjorde at de kunne rømme, opplyser en pressetalsmann for Statens institutionsstyrelse (SIS). Bevæpnede menn tok seg inn for å befri to av de innsatte unge mennene:

Stefan Hell Fröding, presstalesperson vid Statens institutionsstyrelse (SIS), säger till TT att ett av skälen till att fritagningen kunde genomföras beror på att det saknades ett ordentligt staket, ett så kallat perimeterskydd, runt boendet.

– Det här ska inte hända. Vi har satt igång ett stort säkerhetsprojekt på myndigheten som ska presenteras i närtid, säger han till SVT.

De to rømlingene er dømt for mord og mordforsøk.

Roy Hansson bor i nærheten av Råby Ungdomshem. Han er urolig over rømmingene og «befrielsene» de senere årene. Han sover nå med en øks under sengen, forteller han til SVT.

– Som det har blivit med säkerheten, så måste man beväpna sig.

När bestämde du dig för att ha yxan vid sängen?

– Det var vid första fritagningsförsöket. Då förstod jag att det är farliga människor som smyger kring här på nätterna.

SVT    Sydsvenskan

Kjøp Halvor Foslis bok her!
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.