Den drapsdømte 18 år gamle Abdirizak Abdimalek Osman var på permisjon fra en lukket ungdomsanstalt for å shoppe på et handlesenter i juli i år. Osman ble enkelt befridd fra sine to ubevæpnede sikkerhetsvakter ved at en taxi med to menn dukket opp og tok ham med seg.

Nå er tre unge menn blitt dømt for «befrielsen» av Osman. Men selv er han fremdeles på frifot.

Osman var 16 år da han drepte en 24 år gammel mann på en pizzarestaurant i Rinkeby i Göteborg. Drapet ble fanget opp av overvåkningskameraer. Svensk lovgivning gir lav straff for ungdom og for dette rå drapet fikk Osman kun 3 år på ungdomsanstalt.

– De här två vännerna som kommer fram till personalen där säger att det är bäst att de inte gör något. Så personalen vågar inget annat än att vara passiva. De kanske säger att de har något skjutvapen eller någonting, förklarade polisens presstalesperson Christer Fuxborg efteråt.

De tre som er blitt dømt for å ha befridd Osman er 16, 18 og 20 år gamle.

”De har alla deltagit i planeringen av fritagningen av Abdirizak Abdimalek Osman, som med laga rätt varit berövad friheten genom att han avtjänar straff för mord. Planeringen var att två av dem skulle utföra fritagningen och den tredje därefter skulle dölja den fritagne i en bostad som han disponerar i Göteborg”, skrev kammaråklagare Gisela Sjövall.

To av dem ble fanget opp av overvåkningskameraer like før befrielsen av kompisen:

Straffen for å ha hjulpet en drapsmann til å rømme er 5 måneders fengsel for de to eldste og ungdomsanstalt for den yngste.

Abdirizak Abdimalek Osman er etterlyst internasjonalt.

Expressen

Kjøp Klanen her!




Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.