Da svensk fjernsyn skulle sende den norske politiets pressekonferanse direkte, ble seerne informert om at lyden ville bli skrudd ned under deler av sendingen, for å beskytte gjerningsmannen.

Mordene i Kongsberg har fått stor oppmerksomhet i Sverige. I rapporteringen har svenske medier konsekvent valgt å fokusere fullt og helt på gjerningsmannens påståtte mentale ustabilitet, og sett bort fra at han konverterte til islam og uttrykte islamistiske synspunkter.

Men fredag ​​gikk svensk fjernsyn (SVT) enda lenger, og valgte å rett og slett sensurere store deler av det norske politiets pressekonferanse.

SVT lot ikke de svenske seerne få samme informasjon som norske TV-seere. I stedet valgte SVT å kringkaste deler av pressekonferansen uten lyd – av hensyn til den mistenkte gjerningsmannen, Espen Andersen Bråthen.

SVT: «Vi er behersket»

– Vi är återhållsamma med uppgifter om den här misstänkte mannen, vi kommer därför att vid behov behöva sänka ljudet vid vissa tillfällen, sa programleder Olivia Elander før SVT overleverte til Norge.

Forfatter og journalist Jens Ganman skriver på sin Facebook:

»SVT lägger alltså ut den norska polisens presskonferens i censurerat skick?

Remarkabelt. Till och med för att vara svensk public service.

Programledaren Olivia Elander informerar tittarna om att man ”vid behov kommer att behöva sänka volymen vid vissa tillfällen” under polisens anförande.

Titta vid 05.10 minuter.

Gnugga ögonen.

Titta sen igen.

Att SVT ägnar sig åt såna här försök att styra och påverka vad tittarna ska få reda på är en skam för den journalistiskt ”oberoende” koncernen. Och öppet mål för deras kritiker.

Å andra sidan får man vara glad över att de numera gör sånt här helt öppet. I DDR smusslade propagandamakarna med sina ambitioner …så tja, det är kanske bra att den verklighetsförvanskning SR och SVT sysslar med dagligen kommer upp i ljuset.»

Assosieres med diktaturer

Samnytt retter også oppmerksomheten mot SVT:s manipulering av lyden, og skriver at det i sosiale medier er «mange som stiller spørsmål ved hva som menes er en handling som kan assosieres med statskontrollerte medier i kommunistiske diktaturer».

Ifølge Samnytt ønsket ikke SVT å svare på spørsmål angående beslutningen om å kringkaste delvis uten lyd. Av den opprinnelige halvtimes lange pressekonferansen som fremdeles kan sees via NRK, er det i dag bare mulig å se elleve minutter via SVT Play. Alle seksjoner der lyden ble aktivt slått ned, er nå redigert.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.