Rasmus Paludan med en koran i hånden. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB

Etter helgens opptøyer har politiet i Malmö besluttet å anmelde den bråket var rettet mot, nemlig politikeren Rasmus Paludan. Dette til tross for at alle liknende anmeldelser er blitt henlagt.

Det er SVT som melder om denne nokså oppsiktsvekkende beslutningen fra politiet i Malmö, en av byene der mange  muslimer raste mot Rasmus Paludan.

Anmeldelsen går ut på det svenskens kaller «hets mot folkgrupp».

Det som gjør denne anmeldelsen noe spesiell, er at man i Sverige har forsøkt seg med tilsvarende anmeldelser av koranbrenning ved flere tidligere anledninger. Samtlige har blitt henlagt.

Det har ikke vist seg å være juridisk grunnlag for dom mot borgere som ikke gjør annet enn å uttrykke sin, riktignok kontroversielle, mening på lovlig vis.

Men i Malmö fortsetter altså politiet med slike anmeldelser, nå mot Paludan. SVT skriver:

Efter helgens koranbränning och följande upplopp har Malmöpolisen anmält Rasmus Paludan för hets mot folkgrupp. Tidigare utredningar av koranbränning som hets mot folkgrupp har lagts ned.

– Vi tror att det här kan behöva ses över en gång till, säger Jimmy Arkenheim, lokalpolisområdeschef i Malmö.

Det er bare et par år siden sist en slik anmeldelse var oppe, og ble henlagt:

I samband med en antimuslimsk demonstration i Malmö under sommaren 2020 utreddes en person för hets mot folkgrupp efter att ha eldat en koran. Men åklagaren kom då fram till att handlingen inte var brottslig.

– Vi tror att det hade varit bra med ytterligare en prövning, för vi förstår ju att det här väcker anstöt. Samtidigt så har vi ju en stark yttrandefrihet som behöver ställas mot detta, säger Jimmy Arkenheim, lokalpolisområdeschef i Malmö.

Nå vil politiet gjerne ha en rettsak om det hele:

Denna gång hoppas polisen att fallet ska tas upp och prövas i rätten, istället för att läggas ned innan åtal så som tidigare har skett.

Politiet blir spurt av SVT om hvorfor man tror resultatet kan bli annerledes denne gangen:

– Det handlar om den samlade bilden. När vi har tittat på bakgrunden kring lagens uppkomst och syfte, så tycker vi att man borde titta på det här en gång till. Sen är det möjligt att man kommer fram till samma sak igen, säger Jimmy Arkenheim.

I et Sverige der rettsapparatet fra før er overbelastet med saker knyttet til galopperende gjeng- og innvandrerkriminalitet, vil mange stille spørsmål ved en slik ressursbruk fra påtalemyndighetenes side.

Les også:

Signalene er tydelige: Sverige er svakt

Bestill fra Document forlag: 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.