Kurt Willy Oddekalv er leder for Norges Miljøvernforbund og har kjempet mot vindkraften i over 15 år. Norske politikere vil fremdeles ikke høre, hvilket har gjort at Miljøvernforbundet melder Norge inn for ESA for brudd på flere EU-direktiver. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix 

Kampen mot vindkraftutbygging i norsk kyst- og fjellandskap tilspisses. Kurt Willy Oddekalv, leder for Norges Miljøvernforbund, har fått nok av norske politikere som snur det døve øret til brudd på lovverk og de reelle konsekvensene av vindkraftutbygging i norsk natur. Nå har Norges Miljøvernforbund klaget Norge inn for ESA for å få stoppet vindkraftutbyggingen.

Den norske utbyggingspraksisen bryter med tre EU-direktiv: Vanndirektivet, deponidirektivet og avfallsdirektivet. Mangelen på avfallshåndtering, drikkevannets eksponering for oljelekkasjer, lekkende klimagasser og forurensning som følge av partikler fra rotorbladslitasje er bare noen av ødeleggelsene som kommer med vindparker.

– Hele vindkraftutbyggingen er en parodi på regler. De bryter alle lover de kan, de som holder på med dette. Det norske demokratiet er bare en bløff, det er ikke et demokrati i denne saken i det hele tatt. Når vi melder fra om brudd på lover og regler til norske politikere, så får vi ikke svar på noen ting. Vi har en arrogant statsminister og et arrogant statsråd, sier Oddekalv til Document.

EU, med Tyskland i bresjen, er jo pådriver for vindkraftutbygging i Norge, har dere noen tro på at ESA vil kunne gjøre noen forskjell?

– Tyskland har vraket sin egen mislykkede vindkraftutbygging og nå bygger vi ut den siste ville naturen i Europa. Vi har ikke så mange steder vi kan gå, for å oppnå rettferdighet, vindturbinene har jo forurenset drikkevann.

– Jeg gir ikke opp, og kan aldri tro på at kampen er forgjeves. Dersom ting er riktig, så skal det bli mye bråk for vindturbinfolket, for de tar ikke hensyn til noen ting. De gir blaffen i EU-regelverk, de gir blaffen i drikkevann og alt mulig, utenom å drepe folk, for det gjør de ikke, enda. Det er en ganske håpløs kamp som jeg har holdt på med i 15-20 år. Vi må dokumentere galskapen.

Oddekalv forklarer videre at vindindustrien har direkte påvirkning på enkeltmenneskers liv på mer enn en måte:

– Hvis du er bonde og noen setter opp vindturbiner på din eiendom, så kan faktisk vindturbineieren ta pant i hele gården din. Så dersom bonden for eksempel skal bygge nytt fjøs, så får han ikke lån. Da er han bundet fast i og av vindkraftsaken. Det er to meget troverdige dommere som har bekreftet at det er sånn.

Kjenner du noen som er berørt av et slikt tilfelle?

– Nei, men jeg vet at det er en pågående sak i Tromsø.

Det store spillet

Du har vært mot vindkraft i 15-20 år. Hvordan startet det og hvorfor hørte ikke politikerne på deg?

– Du kan si at motkreftene er veldig sterke. Zero får gå rundt og snakke skit hele tiden, og Bellona ligger også i et strategiløp her sammen med Natur og Ungdom. Det var en samlet miljøbevegelse som gikk inn for vindkraftutbygging som løsning.

Miljøbevegelsens oppslutning om vindkraft var et kupp. Oddekalv forklarer at medlemmer av Bellona kuppet Natur og Ungdom, som igjen dro med seg Naturvernforbundet.

– Naturvernforbundets veteraner var ikke kjappe nok til å ta ballen og derfor ble Naturvernforbundet pro vindmøller. Når dette kom ut våknet organisasjonen og sa at vi ikke skulle ha noen vindmøller, men det ble en kamp mellom de sentrale og de lokale i organisasjonen. Naturvernforbundet sentralt ignorerte hva landsstyret bestemte.

– Da Naturvernforbundet gikk inn for de grønne sertifikatene, gikk jeg ut og sa at nå er Naturvernforbundet noe som skader saken like mye som de har gjort nytte for seg i 80 år. Jeg liker ikke folk som svindler og forteller folk at de er noe annet enn det de er, sier Oddekalv.

– Det er et stort spill og svindelen har gått så langt. Det er veldig sant det Kent Andersen skrev «De vil ikke lure meg, men de vil sikkert lure hun i WWF». Det er akkurat sånn det er. Folk blir lurt trill rundt.

Trenger utskiftning

Har du noen tiltro til at norske politikere vil snu?

– Dette er akkurat som EU-saken. Vi må kvitte oss med alle politikere som er pro EU og pro vindkraft, og sette inn folk som er imot. Det som feiler Norge er at vi har fått en gjeng med politikere som bare er opptatt av seg selv, de er ikke opptatt av nasjonen lenger. Erna Solberg er det beste eksempelet på det. Hun jobber for en person, og det er Erna Solberg, svarer Oddekalv.

– Norske verdier selges ut for slett og ingenting. Det er skammelig.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.