På Haramsøya skal det bygges åtte 150 meter høye vindturbiner, og folk på stedet er i harnisk. Foto: Motvind Norge / Facebook.

Mens anleggsmaskinene forsøker å rulle i land på Haramsøya for å starte med naturraseringen på vegne av tungindustri Norge ikke trenger, forsøker lokalbefolkningen fortvilet å sperre veien for dem.

I den anledning avholdt organisasjonen Motvind en punktmarkering foran Stortinget torsdag 28. mai, hvor Sylvi Listhaug holdt en krystallklar appell mot naturraseringen som pågår for fullt for å redde naturen fra en påstått klimakrise.

Vi tok et revolverintervju med generalsekretæren for Motvind, og spurte hvordan kampen mot vindmøller går.

– Jeg vil si at kampen foregår på mange fronter ute i terrenget, og det foregår i rettssalene over hele Norges land. Og så foregår det her foran Stortinget. Kampen er et representantforslag fra Sylvi Listhaug og noen andre FrP, som vi prøver å samle mest mulig støtte til, og det dreier seg om å få stoppe i disse sakene som er omtvistet. Og få et nytt konsesjonregime som er mer i henhold til virkeligheten, sier Rune Haaland.

– Tror dere kampen mot vindkraft vil lykkes?

– Tro gjør man i kirken. Vi må få forholde oss realitetene, og realiteten er at det ruller inn anleggsmaskiner. Det foregår en kamp som jeg bare kan beskrive på en måte, den minner om kampen oppover i dalførene 1940: En seig motstandskamp, der vi trekker oss tilbake og tilbake, men driver effektiv, oppholdende strid. Det er den beste beskrivelsen jeg kan komme med.

– Hva er Motvinds forhold til sivil ulydighet?

– Motvind som organisasjon har aldri gjort sivil ulydighet. Men jeg kjenner til at straffeloven gir det norske folk rett til å iverksette tiltak for å stoppe rettsstridig angrep, etter nødvergeparagrafen. Og vi har nødretten: Når noe er galt så har du lov til å gå i mellom, og slippe straff. Vi oppfordrer aldri til vold, men vi forstår veldig godt at folk på Haramsøy stenger fergeleiet, på en fredelig og sivilisert måte. Og det er en motstandskamp vi støtter. Vi støtter folket der oppe.

– Oddekalv og Norges Naturvernforbund har jo oppfordret til å danne aksjonsgrupper. Har dere noe samarbeid med dem?

– Vi samarbeider både med Norges Miljøvernforbund, Miljøvernforbundet, Jeger og fisk, Norsk Turistforening og til og med speidergrupper i Agder. Vi samarbeider med alle gode krefter for å få stoppet dette her.

– Klimapolitikken er grunnlaget for vindkraftutbyggingen. Hva er deres forhold til klimapolitikken?

– For å si det sånn, den såkalte klimapolitikken og den såkalte effekten av vindmøllene er ikke relevant i det hele tatt. Hvis karbon eller metan i atmosfæren påvirker klimaet, så bidrar vindindustrien solid til det utslippet. De drenerer myrer, og jeg er egentlig litt bekymret for metangassen – den har en mye mer potent drivhusgass enn karbon.

– Men støtter dere klimapolitikken? Eller går dere imot?

– For å si det sånn… øh… Vi slåss mot vindmøller, og mener å ha avkledd hele argumentasjonen. Vi har gjennomskuet bløffen. Dette har ingenting med hverken klima og eller noe annet å gjøre. Det er noen få mennesker som har lyst å tjene jævla mye penger i Norge. Og så er det noen utenlandske fond, inklusive fond som driver og hvitvasker mafiapenger, de investerer i norsk natur, og plyndrer det norske folks lommebøker. Det er det som skjer.

– Vi har akkurat hørt lederen for Motvind Østfold nevne at hun har blitt truet. Har dere fått mange rapporter om slike hendelser?

– Nei, vi har ikke fått mange, men vi har fått noen. Vi har fått mange stygge rapporter om hvordan industrien truer grunneiere. Statkraft for eksempel, som jeg trodde var et ordentlig selskap, har opptrådt direkte brutalt i forhold til en familie i Agder. En mann som var i ferd med å gi gården over til sønnen, der klarte de å trenge seg inn, og lure den gamle til å signere. Det de gjør, de prøver å skaffe seg grunnavtaler gjennom å true. De har jo ekspropriasjonstillatelse når de får konsesjon. Og får de en grunneier over på sin side, og da er det jammen ikke lett å stå imot.

– Men motstanden vokser fort?

– Den vokser fort, men det har også med organisering å gjøre. Det aller viktigste er kvaliteten. At man jobber som en romersk legion. Vi står skulder ved skulder, og hvis man skal trekke seg tilbake, og det må man jo hele veien inntil vi kan gå til motangrep, så gjør vi det i sluttede rekker. Kontrollerte retretter oppover terrenget. Det er sørgelig hver gang vi taper en meter med norsk jord, men vi skal ta det tilbake. Vi skal jage ut dette s…pakket.

Vi takker pent for intervjuet, og tjuvlytter til NRK når de intervjuer Sylvi Listhaug. Som alltid er spørsmålene preget av vantro mot en av de få rikspolitikerne som snakker vindkraft- og klimaindustrien midt imot. Listhaugs svar er direkte og kompromissløse når det kommer til vindkraft på land.

Dessverre uttrykker hun ikke samme innsikt og kunnskapsnivå når det kommer til vindkraft på havet, som i praksis fungerer akkurat like dårlig, men er enda mye dyrere for samfunnet, i bytte for absolutt ingenting.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.