Den bittelille, spinkle kvinnen med en mer kraftfull tone enn ti kjemper er borte etter et usedvanlig langt og begivenhetsrikt liv. Det hersker uenighet om når hun ble født, men hun var definitivt godt over 90 da hun la ned buen for godt tidligere denne uken. Hun ble født i Polen, vokste opp og ble utdannet i England, bodde mange år i Canada, ble gammel i USA og hadde sitt åndelige hjem i Israel. Til tross for at hun snakket åtte språk flytende, var det selvsagt musikken som var hennes viktigste kommunikasjonsmiddel. Etter at Jean Sibelius hørte henne spille hans fiolinkonsert, fortalte han henne at hennes tolkning var den som lå nærmest hans egen. Her fremfører hun den sammen med Den tsjekkiske filharmonien og Karel Ancerl i 1957.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.