Nytt

Den antirasistiske aktivisten Lovette Jallow hevder at Carl von Linné er rasebiologiens far, og oppfordrer til å rive ned statuer av ham.

Hun er særlig provosert av statuen som står i Humlegården i Stockholm, den «stirrer» på henne når hun spiser lunch, skriver Samhällsnytt.

Lovette Jallow er fra Gambia, og flyttet til Sverige med sin familie da hun var 11 år gammel. Hun har profilert seg som debattør og aktivist – blant annet i forbindelse med at vakter pågrep en svart kvinne uten billett i T-banen i Stockholm i fjor.

På sin egen nettside skriver hun følgende om seg selv:

 «Lovette Jallow är en av samtidens viktigaste röster när det gäller kampen mot rasism, diskriminering och orättvisor i samhället.»

Lovette Jallow ble tildelt Raoul Wallenberg-prisen i 2019. Nå fokuserer hun på svenske statuer og monumenter. Gjennom Twitter og Instagram oppfordrer hun sine titusener føgere til å rive ned statuer av den berømte svenske biologen Carl von Linné, mannen som står bak den moderne taksonomien. von Linné klassifiserte alle dyre- og planteartene som var kjent på hans tid.

Jallow hevder at von Linné, som levde mellom 1707 og 1778, må anses å være rasebiologiens far, siden han delte afrikanere og europeere i to raser med ulike egenskaper. Dette utligner fullstendig hans øvrige gjerning, ifølge den gambiske aktivisten, som på Twitter mener å vite at statuene hans «skjelver»:

I know the Carl von linne statures in Sweden are shaking right now. If you didnt know Swedish Carl von linne is deemed the father of racebiology. Now i will sip my tea and have a nap #carlvonlinne pic.twitter.com/EKh1LlwgDg

Hun lister opp flere statuer av von Linné som hun mener er provoserende – spesielt den som står i Humlegården og «stirrer på henne når hun spiser lunch».

Følgerne hennes krever blant annet at Lund skal fjerne statuen av Linné. Lund kommune svarer straks at det er Lunds Universitet som har ansvar for statuen, og anbefaler å ta opp saken med dem:

Oppfordringen kommer under den pågående Black Lives Matter-bevegelsen, som anklages for å ha vandalisert og revet ned statuer og minnesmerker i flere land – blant annet en statue av Churchill i London i helgen.

Jallow avslutter sin oppfordring med en gif «Just do it!» og fire latter-emojier: