Det spørsmålet stilles av Sameh Egyptson i sin doktoravhandling.

Avhandlingen, som er over 740 sider, anklager navngitte muslimske ledere og sågar Sverige som nasjon, for å være en nasjonal filial av det internasjonale Muslimske brorskapet, skriver Dagens Nyheter.

Egyptson, som har blitt beskyldt for å spre antimuslimske konspirasjonsteorier, forventer mye bråk rundt avhandlingen, og er beredt til å forsvare den.

Mye kan stå på spill når avhandlingen legges frem ved Lunds universitet på fredag, også for svenske organisasjoner, politiske partier og sågar svenske myndigheter.

Egyptsons avhandling fremmer massive anklager mot et av de største muslimske forbundene i Sverige, Islamiska förbundet i Sverige (IFiS), som blant annet driver Stockholms moské på Södermalm.

– Moskéen og det islamske senteret fungerer som ett hovedkvarter for det Muslimske broderskapet i Sverige, sier Sameh Egyptson.

Imam Mahmoud Khalfi ved Stockholms moské, mener Egyptson lyver og forvrenger sannheten.

– Avhandlingen er som en politiutredning der han forvrenger og samler en masse saker, utelukkende for å svartmale. Han ødelegger for tusenvis av personer, sier Mahmoud Khalfi.

Egyptson peker på Khalfi som en av Det muslimske brorskapets svenske ledere.

Doktoravhandlingen innebærer også hard kritikk av flere svenske politiske partier og myndigheter, som ifølge Egyptson har latt seg lure av en islamistisk, antidemokratisk bevegelse som seiler under falskt flagg.

Qasim Ali skjønner ikke hvorfor han står på hemmelig FBI-liste

– Jeg tror at en liten gruppe islamister har infiltrert svenske politiske partier, skoler og studieforeninger. De har lykkes i å bli «muslimenes representanter» i Sverige – selv om de faktisk representerer Det muslimske brorskapet. Det blir veldig tydelig når du ser på hva lederne sier på arabisk, til et arabisk publikum, hvor de åpent bekjenner seg til Det Muslimske brorskapet, sier Sameh Egyptson.

I tillegg til forskningen ved Lunds universitet, driver Egyptson et reisebyrå som spesialiserer seg på reiser i Egypt.

– Jeg har jobbet med avhandlingen i over tjue år, av og på, sier han.

Han ble født i 1966 og vokste opp i Kairo, i en kristen koptisk familie. I dag er han agnostiker, og medlem av humanistene.

– Da jeg var barn på 70-tallet, ble Det Muslimske brorskapet beskyttet av det egyptiske sikkerhetspolitiet. De bygde moskeer og myrdet og terroriserte kristne og dissidenter. Det handlet først og fremst om politikk, ikke religion. Andre muslimer, som sufister og liberale muslimer, ble også truet av brorskapet, sier Egyptson.

Som en 23 år gammel trotskiststudent i Kairos venstreorienterte kretser flyktet han fra diktaturet til Hosni Mubarak. I Sverige tok han sitt nye etternavn Egyptson, et nikk til både det nye og det gamle hjemlandet.

– Jeg måtte kjempe mot det svenske patent- og registreringsverket (PRV) for å få «Egyptson» gjennom. Du hadde ikke lov til å ta et navn etter et land. Men jeg gikk til den greske roten av ordet og viste at fra begynnelsen var det ikke navnet på en nasjon, men et ord for land. Da kunne ikke PRV mase mer med meg!

Som en hardtslående kritiker av islamismen generelt og Det Muslimske brorskapet spesielt, har han de siste årene blitt kurtisert av politiske partier på høyresiden.

Sverige: Kriminelle gjenger tar over lokalpolitikken

– Sverigedemokraterna tilbød meg 150.000 svenske kroner for å oversette min engelskspråklige bok om Det Muslimske brorskapet i Sverige – «Holy White Lies» – til svensk. SD ville ha partilogoen sin trykket på oversettelsen. Jeg takket nei, sier han, og legger til:

– For det første: Fordi jeg ikke anser muslimer for å være en trussel mot Sverige. Det er mange gode muslimer som kjemper mot islamismen. Skal jeg assosieres med SD, må de trekke tilbake sine uttalelser om muslimer i Sverige. For det andre er jeg ikke nasjonalist. Jeg er en idealist, i utgangspunktet. Så det går ikke sammen.

Det muslimske brorskap (MB) er en politisk og religiøs bevegelse grunnlagt i 1928 av Hassan al-Banna i Egypt, og har utviklet seg til et stort internasjonalt sunnimuslimsk nettverk med ideen om at islam skal påvirke politikken.

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo ser ikke på Det muslimske brorskapet som en terrorgruppe, men ser likevel store problemer med bevegelsen. Ifølge Säpo er MBs mål «et verdensomspennende kalifat bygget på sharia», som er «uforenlig med svenske grunnleggende rettigheter og friheter». Säpo skriver også at MBs strategi i den vestlige verden er basert på «segregering og enklave».

– Det muslimske brorskapet er en gruppe ultrareaksjonære islamister med mål om å styre samfunnet med totalitære midler, etter en sharialov som de selv tolker. Ingen barn skal måtte gå på brorskapsskoler, sier Egyptson.

Motstemmene er selvsagt mange og kraftfulle.

Diakon og doktorgradsstudent Anna Ardin, tidligere medlem av Social Democrats for Faith and Solidarity, mener at Sameh Egyptsons arbeid ligner mer på antimuslimske konspirasjonsteorier enn vitenskap.

I fremtiden tror Anna Ardin at Lunds universitet vil skamme seg over Sameh Egyptsons avhandling, akkurat som svenske universiteter i dag vil skamme seg over sitt engasjement for hodeskallemålinger og rasebiologi.

– Jeg håper at eksamenskomiteen vil avvise avhandlingen på fredag, sier Anna Ardin.

 

Forskeren som avslører islamistene

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp Mesteren og Margarita her.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Kjøp De helliges leir!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.