Fotballfansen møtte mannsterkt opp for å holde mobben unna statuen.  Foto fra Twitter

Da den vanlige gjengen med «aksjonister» hadde planlagt å rive statuen av vitenskapsmannen Carl von Linné, måtte de tenke seg om to ganger. Fotballfans fra stockhomsklubben AIK sa at nok er nok.

Det er avisen Fria Tider som melder om opptrinnet i den svenske hovedstaden.

«Ett femtiotal AIK-anhängare från huligan­organisation Firman Boys samlades i Humlegården i Stockholm för att skydda statyn av Carl von Linné från att vandaliseras av extremvänstern. Nu hyllas de i sociala medier.»

Det var tidligere denne uken at fotballfansen Firman fra AIK møtte opp vid Linnémonumentet i Humlegården i Stockholm for å försvare det fra å bli vandalisert av en mobb.

Det hadde ifølge Fria Tider versert ryktet om at aksjonister fra ekstreme venstre-grupper skulle ødelegge statuen, som en del av de «anti-hvite» voldsomhetene den seneste tiden.

«Då ryckte Firman Boys ut», hävdar den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali.

«AIK:s Firman Boys slänger sig in i kulturkriget», skriver han på Twitter.

Også andre har støttet initiativet gjennom sosiale medier, her er noen eksempler:

«Rör inte vår historia!.»

«Krafter som hatar dig och vill förstöra allt som betyder något får inte stå utan motstånd – stå upp för vår historia och vårt arv.»

Til og med fans av andre klubber gir sin tilslutning:

«Jag hatar AIK, men detta måste jag gilla».

«Mot en gemensam fiende kan man enas oavsett vilket lag man håller på.»

Også norske fotballklubber har til dels sterke supportermiljøer. Det er ikke kjent om noen av disse har planlagt å følge Firmans eksempel for å beskytte statuer mot pøbel i norske byer.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.